Sinds kort heeft de gemeente een Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) geopende op de hoek Zeeweg-Lange Nieuwstraat, naast het beursgebouw. Het wijkplatform IJmuiden-Noord heeft daar haar medewerking aan verleend. De jongeren die op het Plein 1945 rond hingen, hebben nu een eigen plek, iets verder van appartementen.
Het woord ‘hangjongeren’ roept veelal direct associaties op van overlast, zoals schreeuwen, met brommers af en aan rijden, troep op straat gooien en soms zelfs urineren in de portieken. Daarnaast voelen veel mensen zich niet prettig om langs een dergelijke groep te lopen. Deze gevoelens worden vooral opgeroepen door de media. Zolang het goed gaat lees je er niets over, maar zodra het een keer mis gaat springen de media er bovenop. Dat levert een vertekend en negatief beeld op, alsof alle groepen een dergelijk gedrag vertonen.
Ook in IJmuiden zijn er een paar plaatsen waar jongeren elkaar ontmoeten. Als wijkplatform IJmuiden-Noord zijn we daar in het verleden al diverse keren mee geconfronteerd. Een aantal jaren geleden was er zo’n hangplek in het parkje bij de Homburgstraat. Na alles te hebben geprobeerd, zijn ten einde raad de bankjes verwijderd. Dat had het gewenste resultaat. Een zelfde probleem was er in de Lagerstraat bij de voetbalkooi en ook daar was het probleem opgelost toen de bankjes weggehaald waren. Maar iedereen kan aanvoelen dat dit geen echte oplossing is. De groep zoekt een andere plek. De jongeren van de Homburgstraat gingen naar het Witte Theater en de groep van de Lagerstraat misschien wel naar het Plein 1945, maar helemaal zeker weten we dat niet.
Het wijkplatform was niet gelukkig met deze gang van zaken. We hebben de gemeente gevraagd om een duidelijk jeugdbeleid. Daar had de gemeente ook ingezien en ze hebben actie ondernomen. Er zijn via Stichting Welzijn Velsen (SWV) ambulante jongerenwerkers ingeschakeld om met de jongeren in contact te treden. Daarnaast is de externe organisatie Streetcornerwork (http://streetcornerwork.eu/) ingehuurd. De medewerkers van deze organisatie gaan eveneens naar de jongeren toe. Hun opdracht luidt: “overlast van jeugdgroepen terug te dringen en jongeren waarvan signalen bekend zijn dat zij risico lopen op crimineel gedrag, schoolverzuim of gebruik van alcohol en/of drugs hulp te bieden.”
De politie heeft ook niet stil gezeten. Ze hebben een handig boekje samengesteld dat elke wijkagent gemakkelijk bij zich kan dragen. Van elke groep kan aan de hand van dit boekje bepaald worden in welke categorie hij ingedeeld moet worden. Er zijn vier categorieën vastgelegd:
Blauw Normrespecterende jeugd
Groen Hinderlijke jeugd
Geel Overlastgevende jeugd
Rood Criminele jeugd
Het spreekt voor zich dat Streetcornerwork, politie, handhaving, gemeente en ambulant jongerenwerk nauw met elkaar samenwerken. Er is inmiddels vastgesteld dat de groepen niet onder de categorie ‘criminele jeugd’ vallen.
Een nieuw element in Velsen is het realiseren van zogenaamde JOP’s. Ik heb al aangehaald dat je overlast op een bepaalde plaats kunt wegnemen door bijvoorbeeld bankjes te verwijderen, maar dan verplaatst het probleem. Nieuw is dat er samen met de jongeren gekeken wordt of en waar ze een eigen, speciaal voor hen ingerichte ontmoetingsplaats, willen hebben. Er zijn inmiddels drie JOP’s in de gemeente, te weten Santpoort-Noord, Velsen-Noord en nu dus ook in IJmuiden.
Met de jongeren zijn afspraken gemaakt, hoe zich te gedragen. Zodra blijkt dat ze deze afspraken niet nakomen, zal de JOP verwijderd worden. We hopen dat het zo ver niet komt.
Om de JOP nog aantrekkelijker te maken hebben we de gemeente gevraagd op die plaats gratis wifi aan te brengen, net als in Velsen-Noord. Daar staan ze niet negatief tegenover, maar ze willen eerst de resultaten van Velsen-Noord afwachten.
In IJmuiden-Noord is nog een plaats waar jongeren zich verzamelen, namelijk in het Moerbergplantsoen achter de Vomar. Daar is ook de skatebaan. Het zou mooi zijn als daar ook een JOP komt. Het moet toch niet nodig zijn dat ze eerst overlast moeten veroorzaken alvorens in aanmerking te komen voor een JOP.
peter bakkum zegt
Het zijn er altijd maar een paar die het verzieken voor de goedwillende meerderheid,dat was 40 jaar geleden ook al zo,een beetje stoere taal uitslaan deden wij vroeger ook,dat beschouw ik niet direct als overlast.