Na het besluit van de raad voor een kwaliteitsimpuls voor het winkelcentrum IJmuiden, zijn er twee bijeenkomsten geweest met de winkeliers. De laatste op 16 september. De gemeente gaat nu verder met het maken van een ontwerp.
Door de raad is op 7 februari 2013 besloten om de ruimtelijke kwaliteit van de Lange Nieuwstraat tussen Plein 1945 en Marktplein een impuls te geven. Hiervoor is ca. € 2 mln. beschikbaar gesteld. Ook heeft de raad een amendement aangenomen waarin gevraagd wordt om een onderzoek te doen naar dubbelzijdige bewinkeling conform het ingediende plan van de Winkeliersvereniging stadscentrum IJmuiden.
Om tot een door de winkeliers gedragen ontwerp te komen is op 3 juli 2013 een bijeenkomst georganiseerd waarbij ze allen uitgenodigd waren. Ook Johan Zwakman was aanwezig. Er was ruim de gelegenheid om onze wensen te uiten. Inge Niks was ingehuurd om alle wensen te bundelen. Ter aanvulling heeft zij daarnaast nog individuele gesprekken met winkeliers gevoerd (lees ook hier). Haar eindrapport is in september 2013 ingediend bij het college.
Op 16 september was er een vervolgbijeenkomst en heeft Jacques Warmerdam (gemeente) aan de hand van veel foto’s van straatmeubilair laten zien wat de mogelijkheden voor het openbaar gebied zijn. De wens is bijvoorbeeld om de huidige grijze betontegels te vervangen door gebakken klinkers. Ook liet hij zien hoe het profiel van de Lange Nieuwstraat er mogelijk uit komt te zien (zie schets). Zo wordt het trottoir aan de zuidkant van de kiosken 4,4 m breed, waarmee ruimte komt om de kiosken groter te maken. In totaal wordt het trottoir
14,6 m breed. De Lange Nieuwstraat houdt twee rijbanen, en aan beide zijden komt een fietspad. Ter hoogte van Plein 1945, Velserduinplein en Marktplein verdwijnt het zichtbare profiel van de rijbaan en wordt het gebied als plein ingericht volgens het “shared space” principe. Alle verkeersdeelnemers zijn daarbij ‘gelijkwaardig’. Onduidelijk is nog of het HOV een halte naast of op de rijbaan krijgt. Het wijkplatform is tegen het laatste: dat gaat verkeersopstoppingen veroorzaken met als gevolg dat het verkeer de wijk in gaat.
Globale planning inrichting openbaar gebied:
- In september start de ontwerpgroep openbare ruimte waarbij de gemeente, maar ook de winkeliers en direct betrokkenen zitting hebben en hun wensen kunnen uiten.
- Begin 2014: Inspraakperiode inrichting openbaar gebied.
De kwaliteitsimpuls heeft echter niet alleen betrekking op het openbaar gebied. De gemeente wil ook samen met de winkeliers een ontwerp maken voor aanpassingen/verbetering van de winkelpuien en luifels in het plangebied. Hiervoor heeft de gemeente de architect Peter van Assche ingehuurd.
De architect liet op 16 september eerst de tekortkomingen van de gevels en luifels zien. Hij zag veel achterstallig onderhoud, maar vooral dat het geheel er zeer rommelig uitziet: elke winkel heeft de luifel op eigen wijze ingevuld. Hetzelfde geldt voor de reclameborden. Hij zou er graag een geheel van maken en heeft daar zijn idee over laten zien (zie impressie). Om een voorbeeld te stellen gaat de gemeente in ieder geval de gevel van het oude V&D complex conform de ideeën van de architect aanpassen. De hoop is dat de winkeliers enthousiast worden en mee gaan doen.
Globale planning aanpassen van de winkelpui en luifel:
- 4de kwartaal 2013 opstellen gezamenlijk ontwerp
- Uitvoering 1ste kwartaal 2014, winkelpuien in gemeentelijk bezit.
Het wijkplatform vindt het een gemiste kans om het samenspraak traject alleen met winkeliers te doen. Het gaat er niet om dat de winkeliers tevreden moeten zijn met het resultaat, maar het winkelend publiek. Als die niet tevreden zijn, zullen ze minder graag naar het winkelcentrum IJmuiden komen.
Honing zegt
Op de afbeelding “Impressie luifel” ziet het trottoir er opgeruimd uit. Blijft dat zo? Wat de aanpak van de winkelpuien betreft, is dat alleen maar toe te juichen. Dat de ene winkelier wel en de ander geen overdekte luifel heeft, is een doorn in het oog.
van riet '.a. zegt
íedereen van de wingkeliers moet het mcgelijk
gemaakt worden om financeel mee te doen.
Adri van Riet