Windturbines versterken mogelijk de overlast van fijnstof in de omgeving en verstoren de uitstoot van schoorstenen.
De afgelopen jaren is ons steeds voorgehouden dat we in de toekomst niet zonder wind- en zonne-energie kunnen. Beide vormen van energie zijn ‘gratis’, maar is dat wel waar? Het volgende geeft een onthutsend beeld. Ik zal hier niet verkondigen dat ik het hele verhaal goed vertel en de wijsheid in pacht heb, maar een snelle scan op internet geeft toch een veel genuanceerder beeld. Er komen steeds meer geluiden dat er vooral ten aanzien van windenergie op milieutechnisch gebied wel het een en ander aan de hand is en dat we ons misschien zelfs grote zorgen moeten maken[1]. Als onderdeel van deze milieuaspecten kijk ik ook naar de overlast van windturbines voor mensen die daarbij in de buurt wonen.
Windturbines en fijnstof
De wieken van windturbines veroorzaken in het zog achter de molen turbulentie. Dat is prachtig te zien op deze foto die een keer gemaakt is van windturbines op zee. Door klimatologische omstandigheden van dat moment is die turbulentie hier heel goed te zien. Die klimatologische omstandigheden zijn er meestal niet, maar die turbulentie is er wel altijd. Onderzoekers van de Duitse universiteit Freiburg geven in een bericht aan dat deze turbulentie fijnstof doet opwaaien en langer in de lucht houdt. Iets wat we nu juist niet willen. Klik voor het bijbehorende artikel hier. IJmuiden is bij uitstek een locatie waar, door de aanwezige industrie, sprake is van veel fijnstof. Deze fijnstof, bestaande uit partikels kleiner dan 10 micrometer en is verantwoordelijk voor diverse chronische longaandoeningen. De zwevende deeltjes dringen door tot de diepste delen van de longen en veroorzaken astma en COPD.
Windturbines beïnvloeden uitstoot schoorstenen
Windturbines werpen niet alleen het stof op, maar beïnvloeden ook de uitstoot van schoorstenen. Schoorstenen zijn vooral hoog om ervoor te zorgen dat de uitgestoten stoffen over een groter gebied verspreid en meer verdund worden. Er bestaan rekenmethoden om de juiste hoogte van de schoorstenen te bepalen. De hoogte van de schoorstenen bij Tata Steel is maximaal ca. 150 m. Met een ashoogte van windmolens van120 m en een lengte van wieken van misschien wel 60 m steken ze met een totale hoogte van 180m dus ruim boven de schoorstenen uit. Ze zullen dan bij de juiste windrichting de uitstoot van de schoorstenen zeker verstoren. De oorspronkelijke hoogte berekeningen van de schoorstenen gaan dan niet meer op en de kans wordt groter dat de uitgeworpen stoffen uit de schoorstenen vlak achter de schoorstenen en onvoldoende verdund op aarde terecht zullen komen. We refereren hierbij aan het rapport Luchtkwaliteitonderzoek REC Harlingen van 23 april 2010. Dit rapport is bij mij op te vragen.
Windturbines en opwarming aarde
Grootschalig gebruik van windenergie kan het klimaat danig in de war schoppen. De interactie tussen de hogere en lagere luchtlagen, als gevolg van het draaien van de wieken, zorgt ervoor dat een deel van de door windmolens gebruikte windenergie opnieuw wordt aangevuld vanuit de hogere luchtlagen. Deze interactie heeft een ingrijpende ontregeling van het klimaat tot gevolg. Maar dat niet alleen. Ook de windsnelheid achter de windparken zal verminderen als gevolg van het onttrekken van energie aan de wind door windmolens. Met name in landen die aan zee liggen: Nederland, België en Denemarken, kan daardoor de neerslaghoeveelheid toenemen. De toenemende neerslag in Nederland wordt nu toegeschreven aan de klimaatsveranderingen en opwarming van de aarde, maar is dat wel zo? De invloed van windmolenparken voor de kust wordt namelijk schromelijk onderschat.
Klik hier en hier voor meer informatie
Klik hier voor een verklaring van een hoosbui boven Egmond aan Zee. Deze is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door Windpark Egmond aan Zee.
Poel van verderf
In de stad Baotou in Noord China aan de grens met Mongolië, voltrekt zich een humanitaire ramp van ongekende omvang. Met dank aan onder andere de windmolens die in Nederland, Engeland, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Schotland het groene plaatje moeten inkleuren.
In Baotou wordt de delfstof neodymium gewonnen die nodig is om de permanente magneten van generatoren van windturbines te maken. Het neodymium wordt ter plaatse gescheiden van uranium en thorium, twee radioactieve materialen. De stoffen worden na winning en verwerking van neodymium samen met andere giftige chemicaliën gedumpt in nauwelijks beschermde bassins en een door pelotons bewakers bewaakt gifmeer van 8 kilometer breed en 15 kilometer lang. Grondwater wordt besmet met radio-actieve straling, de lucht bevat hoge concentraties giftige stoffen en planten, dieren en mensen worden dodelijk ziek.
Klik hier voor meer informatie over de winning van neodymium.
Enige nuancering is wel op zijn plaats. Neodymium wordt niet in alle windturbines toegepast (de IEA schat het op ca. 20%) en het wordt in veel meer producten toegepast: van batterijen en medische toepassingen tot LCD-schermen. Meer informatie is hier te vinden.
[1] Veel van de geraadpleegde informatie komt zeer waarschijnlijk van de lobby tegen windmolens dus is mogelijk gekleurd.
Duinmeijer zegt
Wij hebben hier maar een antwoord op, geen nieuwe windturbines in een al overbelaste omgeving
Dinanda zegt
En maar zeiken over TATA STEEL.. Vooral de klimaat maffia zoals “Frisse Wind”.