In IJmuiden-Noord en -Zuid hebben we sinds 22 oktober 2014 een Sociaal Wijkteam. In totaal zijn er in Velsen vier wijkteams. Alle wijkteams zijn bereikbaar onder tel.nr. 088-8876970 of contact@swtvelsen.nl, maar er kan ook naar het algemeen nummer van de gemeente gebeld worden.
De komst van de sociale wijkteams heeft vooral te maken met de veranderingen in de zorg. De wijkteams zullen een belangrijke rol gaan vervullen als mensen zelf niet goed de weg naar de zorgwereld weten te vinden. Het wijkteam kan dan ingeschakeld worden om de mensen daarbij te helpen. Het is overigens niet de bedoeling dat het team zelf zorg gaat verlenen.
Elk wijkteam bestaat uit vier medewerkers en komen uit vier verschillende organisaties. Ons wijkteam bestaat uit Froukje Cornet (zittend vooraan) van de organisatie MEE (handicap, beperking of chronische ziekte), mevr. Judith Rink (staand rechts), wijkverpleegkundige bij Zorgbalans (verzorging), mevr. Elisabeth Hoekstra (midden achter) van Stichting Welzijn Velsen (sociaal maatschappelijke activiteiten)en Lisanne de Jong (links), algemeen maatschappelijk werkster bij Socius (maatschappelijk werk, vrijwilligerswerk, mantelzorg). Ze worden ondersteund door de WMO consulent van de gemeente. De teamleden blijven gewoon bij hun moederorganisatie in dienst en hebben daar ook hun vaste werkplek.
Ze vormen een hecht team en door de verschillende disciplines kunnen ze de mensen op alle verschillende gebieden goed op weg helpen. Het wijkteam kan op verschillende manieren ingeschakeld worden. Dat kunnen mensen zelf doen, het kan door buren die zich zorgen maken, maar het kan ook via een huisarts of bijv. de GGZ als deze zelf niet goed weten wat de beste aanpak is. Als iemand van het team op bezoek komt beperkt die zich niet tot het probleem op zich, maar kijkt ook naar afgeleide zaken zoals financiën, huisvesting, huiselijke relaties, geestelijke en lichamelijk gezondheid, verslaving en wat hun netwerk (familie, buren, vrienden) is. Kennis van het netwerk van betrokkene is belangrijk om te kijken wat die kan betekenen. Om een beeld van de situatie te krijgen zijn gemiddeld twee tot drie huisbezoeken nodig. Tussentijds wordt overleg gepleegd met de andere teamleden. Omdat het team uit verschillende deskundigen bestaat heb je het voordeel dat je ook in korte tijd met een oplossing kunt komen zonder mensen van het kastje naar de muur te sturen. De informatie wordt, met goedkeuring van de cliënt (hulpvrager), vastgelegd in een systeem, zodat het gedeeld kan worden met de andere teamleden. Tot slot wordt er een plan van aanpak gemaakt dat ter goedkeuring aan de cliënt wordt voorgelegd. Als duidelijk is wie de cliënt verder gaat helpen, zorgt het sociaal wijkteam voor een ‘warme’ overdracht aan de zorgverlener, wat inhoudt dat deze over alle ins en out van de cliënt geïnformeerd wordt zodat het verhaal niet opnieuw verteld hoeft te worden. Het team is bij voorkeur ook aanwezig als de zorgverlener voor de eerste keer bij de cliënt langs komt. Na overdracht wordt er ook in beperkte mate nazorg gegeven, in die zin dat er naderhand een keer geïnformeerd wordt of er daadwerkelijk de juiste hulp gevonden is en geboden wordt. Het team is overigens geen crisis- of noodteam. Wacht bij urgentie dus niet op het team, maar schakel dan een arts of eventueel de politie in.
Overigens zal het niet altijd nodig zijn een zorgverlener in te schakelen. Het komt regelmatig voor dat een hulpvraag binnen een aantal huisbezoeken beantwoord kan worden en er dus niet altijd een verwijzing hoeft plaats te vinden. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om iemand die eenzaam is en die in contact gebracht wordt met iemand anders met hetzelfde probleem.
Het Sociaal Wijkteam stelt zich heel laagdrempelig op en hoopt daarmee dat de mensen zonder terughoudendheid naar ze toekomen. Ze werken overigens niet uitsluitend op het medische vlak. Ze worden ook ingeschakeld bij mensen die eenzaam zijn (komt helaas veel voor), of niet goed meer en staat zijn om boodschappen te doen, maar ze kunnen ook ingeschakeld worden als iemand zijn huishouden niet meer op orde kan houden en het huis vervuild. Voorwaarde is wel dat betrokkene mee moet willen werken.
Anneke grootendorst zegt
Goedendag,
Kunt u mij informatie verstrekken over de volgende vraag:
Is er een locaal of landelijk georganiseerde logeeropvang voor kinderen met en/of zonder verstandelijke beperking?
Sharon Stellaard zegt
Stichting de Wielewaal.
Monika Lipka zegt
Goedemiddag,
Vermist mijn man,Sebastian Lipka.
Naam: Sebastian Lipka
Woonplaats: Velsen-Noord
Geboortedatum: 04-11-1976
Lengte: 174 cm
Vermist sinds: 20 april 2017
Kleding: Op de dag van vermissing droeg hij blauwe jeans, donkerblauwe jas, blauwe sneakers en een zwarte vest met witte stippen en een capuchon.
Laatst gezien: 20 april 2017
Bijzonderheden: Tatoeages (een schorpioen en een indiaan op de schouder en yin-yang teken op de onderarm)
https://www.facebook.com/100001918748288/posts/1555448544529089/
Kunt u mij helpen?