Naar aanleiding van een vraag over wateroverlast na hevige regenval onder het viaduct bij de pont, heeft dhr. Richard van Hardeveld van de gemeente in het wijkplatform een presentatie gehouden.
Van Hardeveld begint met te vertellen wat het riool qua capaciteit aankan. Bij een extreme regenbui is het riool heel snel vol en de verwachting is dat er in de toekomst meer extreme regenbuien zullen komen. Op 28 juli 2014 is er over de gehele dag bij ons bijna 100 mm water gevallen met een piek van 54 mm in één uur (officiële meting KNMI in Wijk aan Zee). Het rioolstelsel is na 8 mm regen vol en de bergbezinkbassins na 2 mm. Natuurlijk stroomt het water ook weer weg uit het riool. Zo wordt in een uur 1 mm verpompt naar de zuiveringsinstallatie, de riooloverstorten verwerken ca. 30 mm/uur en op straat wordt 50 mm verwerkt.
Als het riool vol is, blijft het regenwater op straat staan en stroomt naar het laagste punt. Dit is gebeurt op 28 juli 2014 bij het viaduct bij de pont: dit is namelijk zo’n laag punt. Het regenwater stroomt hier van zes kanten naartoe (Willebrordstraat, De Noostraat, Briniostraat, Kanaaldijk, Min. van Houtenlaan en Stationsweg). Een oplossing is niet zo simpel te vinden. Het is bijvoorbeeld door Rijkswaterstaat niet toegestaan om een doorsteek (overloop) met een buis naar het Noordzeekanaal te maken. Het betreft hier namelijk een primaire waterkering. Een pomp plaatsen zou kunnen, maar dat is dan voor misschien één keer in het jaar. De vraag is of dat rendabel is. Hoe erg is het als je eens per jaar een uur niet onder het viaduct door kan? De oplossing is nu om de brandweer het water weg te laten pompen en die kan snel aanwezig zijn.
Een ander oplossing kan zijn om het water een andere kant op te laten stromen. Dit is op andere plaatsen met succes toegepast door een soort waterkering in de weg te maken met behulp van een verkeersdrempel. Dan moet je het echter wel naar een plek kunnen laten stromen waar het geen overlast geeft. Die plek is er niet bij de pont.
Van Hardeveld vertelde verder dat er een uniek alternatief bedacht is voor de zeer dure bergbezinkbassins (Willebrordbassin koste €4,5 mln.), die feitelijk maar heel weinig hun werk hoeven te doen. Op een aantal strategische plaatsen zijn in het hoofdriool op afstand te bedienen schuiven aangebracht. Als er heel veel regen valt kunnen die schuiven gesloten worden en kan het water in het riool niet meer naar een lager gelegen gebied stromen. Het riool zelf gaat dan als buffer dienen. Uiteindelijk hebben we hiermee in Velsen € 13,3 mln. bespaard, waardoor de kosten voor ons als inwoner naar beneden konden.
Verder wordt er hard aan gewerkt om overal een apart riool voor het regenwater aan te leggen. Dat riool wordt overigens nergens op aangesloten. Het zijn poreuze buizen die het water opvangen en het daarna geleidelijk afstaan aan de grond. Voor IJmuiden is dit goed toepasbaar, omdat we hier zandgrond hebben.
Een doorn in het oog is dat steeds meer mensen hun tuin van tegels voorzien, waardoor het water niet meer in de grond wegzakt, maar in het riool terecht komt. Van Hardeveld pleit voor het meer toepassen van ruimte tussen de tegels of het gebruik van grind.
Als laatste vertelt Van Hardeveld dat hij mogelijkheden ziet om uit het relatief warme rioolwater energie te winnen. Dit zou kunnen in de hoofdriolen. Hij laat een zogenaamde riothermiekaart zien. Het riool langs de stationsweg maakt de meeste kansen voor deze techniek.
Geef een reactie