Op 28 september heeft de provincie een bijeenkomst (gebiedsatelier) in het Tata Steel stadion georganiseerd. Hierbij waren ten minste 100 mensen aanwezig. Er werden drie presentaties gegeven, waarna er gelegenheid was tot het volgen van twee van de drie sessies.
Hieronder het verslag van het wijkplatform. Voor het officiële verslag klik hier.
Voor meer informatie over Windpark Spuisluis klik hier.
In de eerste presentatie heeft de provincie haar beleid toegelicht als verantwoordelijke voor het aanwijzen van de locatie. In de tweede presentatie heeft Eneco samen met Windpark IJmond hun plannen gepresenteerd voor het realiseren van windpark Spuisluis. In de derde presentatie heeft Rijkswaterstaat haar rol in dit proces verteld. De windturbines zullen op hun terrein geplaatst worden.
Bij de discussies kwam naar voren dat Eneco vanuit verschillende kanten werd verweten dat ze met half uitgewerkte plannen kwamen en op veel vragen nog geen antwoord konden geven. De terechte reactie van Eneco was dat je het moeilijk goed kunt doen. Als je de bewoners uitgenodigd had wanneer de plannen al klaar geweest waren, hadden ze het verwijt gekregen dat alles al vast ligt. Bedenk ook dat de avond georganiseerd werd door de provincie, waarbij Eneco de gelegenheid kreeg om te vertellen hoever ze zijn met hun plannen. Hadden ze dan niet moeten komen?
Sessie 1 ging over veiligheid.
Weidema vertelt dat naar voren kwam dat er nog veel onderzocht moet worden, zoals de hoogte van de molens in verband met Schiphol (er wordt gedacht aan een ashoogte van max. 119 m met een wiek van 65 m is 175 m), de locaties voor de 7 molens(er zijn nog veel vraagtekens voor molen nr. 2 en nr. 7), de afstand tot wegen en waterwegen, de invloed op de radar en zettingvloeiingen.
Sessie 2 ging over fijnstof.
Het door ons gevraagde onderzoek naar de invloed van de windturbines op het fijnstof zal veel geld kosten. Dat wordt ook alleen gestart als redelijk zeker is dat het project door kan gaan.
Sessie 3 ging over financiële aspecten.
In deze sessie kwamen twee aspecten aan de orde.
1. Ideeën voor een gebiedsbijdrage van Eneco
Alle windontwikkelaars in Nederland hebben met elkaar afgesproken dat er jaarlijks een bepaald bedrag beschikbaar moet komen voor een gebiedsfonds. Denk hierbij voor ons aan een bedrag tussen€ 28.000 en € 50.000. De bedoeling is dat de direct omwonenden (IJmuiden-Noord, Velsen-Noord en Velsen-Zuid) daar zo veel mogelijk van moet profiteren. Tijdens de sessie werd gevraagd of er al ideeën leven. Er werden verschillende ideeën naar voren gebracht. Zo denken wij voor IJmuiden-Noord bijvoorbeeld aan het aantrekkelijker maken van onze omgeving met meer groen en bomen.
2. Financiële participatie en de eventuele rol van Energiek Velsen
Het is ook de bedoeling dat omwonenden de gelegenheid krijgen financieel te participeren. Dat zou in de vorm van een aandeel kunnen die jaarlijks een bepaald rendement (5-6%) geeft. Het aandeel moet wel op een of andere manier verhandelbaar zijn. De coöperatie Energiek Velsen heeft zich opgeworpen om daar een rol in te vervullen. Eneco heeft aangegeven dat zij daar ook wel een goede partner voor zou kunnen zijn.
Voor meer informatie over besluitvorming en procedures klik hier.
Geef een reactie