Er bestaat nog steeds een grote kans dat het Windpark Spuisluis met 7 windturbines tussen IJmuiden-Noord en Tata Steel doorgaat. Windturbines met misschien wel een totale hoogte van 175 m! Bij de provincie hoor je steeds meer geluiden om alle windturbines in het Noordzeekanaal Gebied (NZKG) te plaatsen, om daarmee de plattelandgebieden te ontzien.
Bedenk daarbij wel dat de meeste windturbines in het havengebied van Amsterdam moeten komen. Maar we hebben ook door een paar grote partijen uit de Provinciale Staten horen zeggen dat de windturbines bij ons prima passen, want “het is hier toch al een industriële omgeving…”. Daarbij ontstaat dan wel het gevoel dat we het afvoerputje van de provincie zijn. Dit punt komt aan de orde tijdens de vergadering in het provinciehuis op 30 november 2015 met als onderwerp “Verdeling schaarse MW’s herstructurering Wind op Land”. Er wordt dan tevens beslist of draagvlak bij de omwonenden nog wel een toetssteen moet blijven.
Als wijkplatform constateren we steeds meer weerstand (geen draagvlak) bij de omwonenden tegen de komst van Windpark Spuisluis. Dat is echter nog weinig tot uitdrukking gekomen bij de provincie. Over beide hiervoor genoemde onderwerpen willen omwonenden op 30 november hun stem tijdens de vergadering laten horen. Een uitgelezen (maar ook de laatste) kans voor tegenstanders. Er is een groep mensen bezig om dat te organiseren en hier dan met elkaar naartoe te gaan. Maar het is kort dag.
Als wijkplatform hebben we afgesproken dat we de mogelijke komst van Windpark Spuisluis op rationele wijze zullen benaderen. We zijn geen protestgroep! Tijdens onze contacten met Eneco, die het park wil realiseren, hebben we dat ook kenbaar gemaakt. Van windparken was ons bekend dat omwonenden vooral last hebben van het geluid en slagschaduwen. Voor dat geluid zijn we niet zo bang, gezien het hoge achtergrondgeluid van Tata Steel. Van de mogelijkheid van eventuele slagschaduwen heeft Eneco een berekening gemaakt. Vaak zal het niet voorkomen, immers de windturbines zullen weinig tussen de zon en de huizen staan. Maar vooral in het voor- en najaar kan het voorkomen. Mochten er mensen zijn die er last van hebben, dan moeten de windturbines stilgezet worden. Dit is wettelijk bepaald.
Waar we vooral bang voor zijn is dat de windturbines de uitstoot van de schoorstenen naar beneden stuwen, maar ook dat het stof in onze omgeving opnieuw in beweging gezet wordt. Beschouw de windturbines als een grote ventilator die de lucht laat wervelen. Voor meer informatie klik hier. We hebben onze angst bij Eneco gemeld. In goed overleg is besloten een werkgroep op te richten. Daarin is afgesproken om een onderzoek te starten. Hans Erbrink, van ‘Erbrinks Stacks Consult‘ gaat het onderzoek uitvoeren. De volgende opdracht is geformuleerd.
- Wat zijn de effecten van de plaatsing van de windturbines op
- de woonlocaties in gemeente Velsen, oftewel Velsen Noord, Velsen Zuid en IJmuiden Noord en West,
- op de locaties van aanmeerplaatsen van passagiersschepen en
- bij de woonboten aan het Binnenspuikanaal en 3de Rijksbinnenhaven ?
- Welke effecten zijn te verwachten bij verschillende windrichtingen?
- Welke veranderingen (m.n. verschuivingen in plaatsen met hogere concentraties) zijn te verwachten in de concentraties fijn stof (PM10), CO, SO2, NH3 (ammoniak) en NOx (en dus ook NO2). Indien emissies van metaalhoudende deeltjes bekend zijn, dan zijn ook deze relevant.
- Zijn er overschrijdingen van grenswaarden te verwachten en zo ja, waar zijn die?
- Is het relevant om (kustlijn)fumigatie in de berekeningen te betrekken en zo ja, wat betekent dit voor de genoemde resultaten (eventueel later in het proces te adresseren)
- Gevraagd wordt de bevindingen zo te rapporteren dat deze geschikt zijn in te dienen voor de vergunningverlening en tevens de bevindingen op begrijpelijke wijze weer te geven voor de andere stakeholders (zoals de wijkplatforms).
Zodra de uitkomsten van dit onderzoek bekend zijn gaan we de omwonenden hierover informeren en zullen we vragen of en wat hun bezwaren zijn. Maar of we dan niet te laat zijn begint zo langzamerhand ook voor ons een vraag te worden.
Maar Eneco heeft nog veel meer problemen te overwinnen. Zo wil Rijkswaterstaat (RWS) weten of de windturbines door trillingen geen probleem veroorzaken op de stabiliteit van het schiereiland waar de windturbines op geplaatst worden. Ten behoeve hiervan wordt een onderzoek naar zettingsvloeiingen door Deltares uitgevoerd. Voor de luchtvaart wordt uitgezocht welke hoogte van de windturbines acceptabel is (Eneco denkt aan max. 175 m). Voor de aanwezige helikopterhaven wordt gekeken of de windturbines geen gevaar opleveren. Het loodswezen, gebruiker van de helihaven, spreekt haar zorg uit voor de optredende turbulentie. Voor de scheepvaart wordt gekeken of de Walradar/scheepsradar/marifoon niet beïnvloed wordt. RWS en TNO zullen dit onderzoeken. Bekend is dat een wiek zou kunnen afbreken. Dat mag natuurlijk nooit gevaar op leveren. Of anders gezegd: komen de windturbines niet te dicht bij de scheepvaartroute.(Overdraai over water) En dan wordt er nog gekeken naar de flora en fauna, of anders gezegd: zijn er rugstreeppadden en vleermuizen. Verder weten we dat er mensen zijn die bang zijn dat hun huis minder waard wordt.
Er moet dus nog heel veel uitgezocht worden. Vanaf 15 januari 2016 kan er ingeschreven worden door de windontwikkelaars op de door de provincie aangegeven locaties. In totaal zal de provincie voor max. ca. 70 MW aan aanvragen goedkeuren. Er bestaat een kans dat als Eneco nog niet klaar is met voornoemde onderzoeken en een vergunning aanvraagt als de 70 MW reeds uitgegeven is, Windpark Spuisluis alsnog niet door gaat.
Honing zegt
Dag Johan,
Heb het meeste in het Nieuws gevolgd, maar heb ook geen “puf” meer. Een mogelijkheid om je te laten uitschrijven voor de Nieuwsbrief en/of e-mails van WPF bestaat niet, dus ik hoop dat ik het bij deze kan doen.
Groetjes,
Peggy Honing
B. Roozeboom zegt
Indien jullie advies en doorgewinterde burger onderhandelaars zoeken: in Barendrecht is t gelukt GEEN Eneco molentjes te plaatsen.