Volgens een bericht van Eneco van september 2017 gaat het realiseren van het windpark de goede kant uit. Ze gaan ervan uit dat alle vragen met betrekking tot de omgevings- en watervergunning beantwoord zijn en de concept vergunning half oktober gepubliceerd wordt.
In overleg met de provincie Noord-Holland is besloten om behandeling van de verklaring van geen bedenkingen (vvgb) in de commissie RWW (Ruimte, Wonen & Water) te behandelen na publicatie van de concept watervergunning. Op die manier sluiten de twee vergunningen beter op elkaar aan.
Ervan uitgaande dat het windpark gebouwd wordt, zullen rond de aangegeven momenten (deze zijn nog flexibel) de volgende stappen doorlopen worden:
- Publicatie concept watervergunning: ~half oktober 2017
- Behandeling vvgb in commissie RWW: ~ november/december 2017
- Provinciale Statenvergadering over vergunning: ~ december 2017/januari 2018
- Herroepelijke omgevingsvergunning: ~januari 2018
- Herroepelijke watervergunning:~januari 2018
- Subsidieaanvraag: voorjaar 2018
- Start bouw: zomer 2019
- Windpark Spuisluis operationeel: zomer 2020
De vraag is of de aanwezigheid van de woonboten nog roet in het eten kan gooien. Het juridisch adviesbureau HABITAT advocaten en juristen heeft een onderzoek gedaan en geeft aan dat “het allermist zeker is dat het Windpark Spuisluis zal kunnen worden verwezenlijkt.”
Eneco laat een heel ander geluid horen. Volgens hen hebben de overheden inmiddels een besluit genomen om de situatie met betrekking tot de woonboten te gaan handhaven. De woonbootbewoners hebben een brief gekregen en als het goed is, is er een informatieavond geweest.
Zelf zegt Eneco hier niet bij betrokken te zijn. Het staat volgens hen los van de komst van het windpark en zal dus ook niet voor vertraging zorgen is hun verwachting. Zolang de woonbootbewoners buren van het windpark zijn, krijgen ze het burenpakket aangeboden (een jaarlijks geldbedrag) voor zolang ze daar wonen.
Het wijkplatform is teleurgesteld dat nog geen enkele partij vanuit de Gemeente is opgestaan om de komst van de windturbines tegen te houden. Er wordt niet geluisterd naar de mensen vanuit de Gemeente. De Gemeente wordt gezien als grote voorstander.
Peter Stam zegt
Geachte heer Zwakman, beste Johan,
Ik wil/moet toch even reageren op het feit dat je stelt dat geen enkele partij binnen de gemeente Velsen opstaat tegen de plaatsing van de windmolens. met deze uitspraak doe je Velsen Lokaal te kort.
Velsen Lokaal heeft zich altijd al uitgesproken tegen windmolens geplaatst op het land in het algemeen en heeft specifiek een groot bezwaar tegen de realisatie van windpark Spuisluis omdat is gebleken dat deze windmolens een nadelige invloed hebben op de luchtkwaliteit in een straal van 1,5 km rond deze molens. Dit terwijl wij al wonen in een zwaarbelaste omgeving.
Verder mag ik je erop attenderen dat het Velsen Lokaal was die het initiatief heeft genomen tot de sessie “stapeling van milieueffecten” in het Noordzeekanaalgebied op 13/10/2016, dit mede om de kwalijke gevolgen voor de luchtkwaliteit raadsbreed onder de aandacht te brengen.
Velsen Lokaal is nog steeds actief bezig tegen de realisatie van het windpark, niet alleen vanwege de verslechtering van de luchtkwaliteit maar ook vanwege de onheuse behandeling van de woonbootbewoners in dat gebied.
Dirk Weidema zegt
Dhr. Stam (Velsen Lokaal) spreekt van een nadelige invloed die windmolens kunnen hebben op de luchtkwaliteit. Hij doelt hier m.i. op windmolens die in de directe nabijheid van hoge schoorstenen komen te staan zoals dus bij Tata Steel.Uit onderzoek is o.a. het volgende gebleken:
• De pluim waait geheel door de turbine. De pluim wordt door het zog versneld verdund. Een rookpluim die op die plaats nog warmer is dan de omgevingslucht, zal na passage door de turbine deze warmte inhoud ineens hebben verloren: de pluimas is dan gelijk aan het midden van het zog. Ten opzichte van een vrije pluim zal de rookpluim minder stijgen in de atmosfeer, de grond sneller bereiken en dus hogere concentraties veroorzaken.
• Naarmate de bron hoger wordt, wordt de invloed duidelijker: de pluim komt eerder aan de grond, veroorzaakt daar duidelijk hogere concentraties, maar verder windwaarts zijn de concentraties juist lager door de extra turbulentie van het zog.
Voor hoge bronnen is duidelijk dat de invloed heel sterk is: tot op 1,5 km afstand van de bron zijn de concentraties veel hoger dan zonder de windmolens en voor grotere afstanden aanzienlijk lager.
• Tevens bestaat er al sinds jaar en dag (25- 35 jaar) de situatie dat er (met vergunningen) woonboten in het binnenspuikanaal en 3e Rijksbinnenhaven liggen. Deze dienen echter, om plaatsing van de windturbines mogelijk te maken, te worden verwijderd.
• Reeds in 2005 komt de Gemeente Velsen met haar Gemeentelijke visie op plaatsing windmolens. In dit windturbinebeleidsplan wordt het Noordzeekanaal als belangrijkste ‘drager’ voor de opstelling van windturbines op land uit het regionale toetsingsplan overgenomen. Onderzoek naar een eventuele milieubelasting was toen nog niet gedaan.
• Op 26 maart 2015 maken Burgemeester en Wethouders van Velsen het definitieve bestemmingsplan Zeezicht bekend. Hierin wordt wonen in het sluizencomplex niet toegestaan en daarmee de woonboten in het binnenspuikanaal als illegaal bestempeld. Voor de RWS woningen op het sluiseiland komt een persoonlijke overgangsregeling. (uitstervingbeleid)
• De wens van de provincie om hier windmolens te plaatsen is de primaire reden dat de drie overheidspartijen (RWS, Provincie Noord Holland en de Gemeente Velsen) vinden dat de woonboten hier ongewenst zijn. Deze zouden binnen de door de provincie gestelde minimale grens van 600 meter van de woonboten komen te staan.
“Velsen hecht zeer aan duurzaamheid en wil in 2018 een klimaatneutrale gemeente zijn” maar moet daarvoor mensen van huis en haard verjagen en het risico accepteren van een verslechterende luchtkwaliteit.
Je zult maar binnen die 1.5 km wonen. Dat is tot bijvoorbeeld aan de Lange Nieuwstraat.
G.J.EBBINGE zegt
Hoop dat de gemeente politiek hier duidelijk hun visie voor de verkiezingen duidelijk maakt!
Dan kunnen de bewoners van IJmuiden dit in het stemhokje meenemen.
Heb zelf de indruk dat de gemeente dit bestuurlijk onderschat van wat de impact kan zijn voor hun bewoners, neem alstublieft dit onderwerp serieus en vermeld dit dan duidelijk naar de bewoners.
Alvast bedankt
Jack Tiets zegt
Wij komen net terug uit Italie in Toscane en aldaar geen windmolens gezien. Door Zwitserland tunneltje in tunneltje uit en af en toe een bergje en een heuveltje maar geen windmolen. Dan Duitsland overal wordt je toegezwaaid de een nog hoger dan de ander overal waar je kijkt zie je ze staan. En als je zoals ik je er mateloos aan erger zie je ze ook overal staan. Ikzelf ben een voorstander van kernenergie dat volgens mij veel te snel bij de afvalbak gezet is terwijl er nieuwe veilige ontwerpen met veel minder afval en geen gevaar voor een meltdown zijn. Deze zgn MSR reactoren die gebruik maken van thorium als brandstof leveren 100 keer minder afval dan een uraniumreactor bovendien is de halveringstijd te overzien.in Nerderland zouden wij aan 4 van deze centrales genoeg hebben om alle energie die we nodig hebben om je elektr auto of wasmachine aan de gang te houden. En dat zonder uitstoot van vieze luchtverontreiniging. Maar helaas duurt dit nog even en zullen wij het moeten doen met zwaaipalen waar wij er dan duizenden van nodig hebben en waar ga je die plaatsen. Wat mij betreft niet op land maar op zee en daar zijn de vissers dan ook weer niet blij mee. Lees meer over thorium op het internet. o.a ” vrienden van het thorium”
Geert en Betty Hendriksma zegt
Niet alleen van huis en haard verjaagt, maar we kunnen ook nog eens linea recta de schuldsanering in, want de 3 partijen stellen er geen enkele compensatie tegenover.
Johan Zwakman zegt
De provincie heeft eind februari 2018 de vergunning afgegeven.
Therry&Linda de leeuw zegt
Vvgb kan afgegeven zijn, maar dit toneel spelletje eindigt bij de Raad van State.
We leven nog steeds in Nederland en daar worden zaken aan de wet getoetst.
Alle Woonbootbewoners, hebben ontheffingen/vergunningen, en dan kun je nog zo roepen
die liggen allemaal illegaal en hebben geen woonvergunning, ook zo’n prachtige uitspraak.
Maar feitelijk liggen we daar al meer dan 40 jaar legaal, en daar veranderd een Bestemmingsplan uit 2014 niks aan, er bestaat altijd nog zo iets als overgangsrecht.
Er is ook overgangsrecht besproken in het Bestemmingsplan, te lezen voor mensen die
het interessant vinden.
Maar ja dat is het juist iedereen roept maar wat, en de meeste hebben geen idee hoe de situatie werkelijk is.
We zullen zien. we hebben in ieder geval genoeg gewaarschuwd.
De tijd van praten is voorbij, tijd voor procederen, en ik kan beloven dit word een heel duur verhaal voor Velsen/RWS, daar hoeven de burgers niet blij mee te zijn.
D.Vledder zegt
Het a-sociale van Eneco is dat ze beloven dat de woonbootbewoners de vergoeding krijgen zo lang ze daar wonen. Dat is na alle dreigingen nog slechts een aantal van 4 bewoonde boten nu, enkele bewoners zijn al voorgoed vertrokken. Nu de rechter en de Nederlandse wet heeft bepaald dat we hier toch gewoon kunnen blijven wonen geven ze niet thuis. Ze hebben het pakket betaald tot 31 Maart 2023, de datum waarop ze gehoopt hadden dat iedereen vertrokken zou zijn. Dat van ” Zolang de woonbootbewoners buren van het windpark zijn, krijgen ze het burenpakket aangeboden (een jaarlijks geldbedrag) voor zolang ze daar wonen.” zoals ze gezegd hebben komen ze niet na. Ze geven niet thuis nu. Zelfs op aangetekende post wordt niet gereageerd!