Naar aanleiding van een recent door Haarlem ingevoerd verbod op het voeren van vogels, heeft het wijkplatform dit onderwerp maar weer eens op de agenda gezet.
Dat het onderwerp leeft bewijst de aandacht die het naast de krant ook van andere media gekregen heeft. Onze voorzitter werd achtereenvolgens benaderd door NH Nieuws, kijk de aflevering hier en door Powned.tv, kijk de aflevering hier.
Veel mensen in IJmuiden ervaren overlast van het overmatig voeren van meeuwen door andere mensen, maar ook van duiven. Sommige voeren de vogels op straat, anderen doen het op of vanaf hun balkon. Het probleem is dat de vogels in de buurt blijven, op de rand van het balkon gaan zitten en dan de boel onder schijten. En ze maken daarbij ook nog herrie.
Niet alleen het wijkplatform ontvangt klachten, ook in het wijkteam hebben de woningcorporaties het onderwerp al vanaf 2010 diverse keren op de agenda gezet. Steeds is dan de reactie van de gemeente dat ze niets kunnen doen, want er is in Velsen geen verbod op het voeren van vogels. Naar aanleiding van een ingezonden brief over iemand die overlast veroorzaakt, omdat hij elke dag door IJmuiden fietst en dan overal voer rond strooit: maandelijks wel 200 kg heeft een politieke partij in 2014 hier de volgende vragen over gesteld.
Vraag: Ondanks het huidig beleid komen er steeds meldingen binnen in verband met overlast van meeuwen en/of duiven. Welke acties gaat het college ondernemen om deze meldingen te voorkomen? Welke beleidswijzigingen zullen plaatsvinden?
Antwoord: (Samengevat) Er wordt een beroep gedaan op bewoners om niet te voeren. De wijkteams worden opgeroepen er iets aan te doen.
Vraag: Als het gaat om beleidswijzigingen, kan de raad binnenkort een voorstel van wijziging van de APV (Algemeen Plaatselijk Verordening) verwachten? Zo ja, wat is het plan van aanpak hierin? Zo nee, waarom niet?
Antwoord: Eind 2014 wordt de nota Dierenwelzijn geëvalueerd. Indien nodig wordt het beleid aangepast en zal ook de APV worden gewijzigd.
Gemeente Velsen kan niet handhaven
Onze vraag om aandacht voor dit probleem werd snel opgepikt door de krant. Bij navraag door de krant bij de gemeente kwam aan het licht dat de APV recent aangepast is en dat er nu helemaal niets meer gedaan kan worden aan de overlast. Het argument van de gemeente voor de aanpassing is dat er te weinig klachten zijn en het niet te handhaven is. Daar zijn we als wijkplatform zeer teleurgesteld over. Dat er te weinig klachten zijn kunnen we ons heel goed voorstellen. Als je namelijk een klacht indient en je krijgt van de gemeente te horen dat ze hier niets mee kunnen, dan stop je met klagen. Het kip en ei probleem!!
We zijn het er ook niet mee eens dat je het niet kunt handhaven. Volgens ons kun je prima de extreme gevallen aanpakken en daar gaat het ons nu precies om. Misschien helpt het al, als je tegen deze mensen zegt dat ze een flinke boeten kunnen krijgen als ze doorgaan met het voeren. En als dat onvoldoende afschrikt kun je dan uiteindelijk die boete ook geven. De ervaring is dat het niet helpt om de mensen op hun gedrag aan te spreken zonder stok achter de deur. De reactie van deze mensen luidt: het is niet verboden, dus het mag!!
Gelukkig zijn er twee politieke partijen in de gemeenteraad die het onderwerp toch weer op de agenda gaan zetten. Ze zijn van plan een motie in te dienen waarin aan het college verzocht wordt te inventariseren hoeveel overlast er daadwerkelijk ervaren wordt door inwoners.
Overlast van broedende meeuwen
Een ander probleem is het broeden van meeuwen op daken. Daar is niet heel veel tegen te doen omdat de meeuwen beschermd zijn. Zolang er nog geen jongen zijn, gaat het nog wel met de overlast, maar zodra die er wel zijn neemt het hand over hand toe. De meeuwen zullen hun nesten beschermen en als de jongen per ongeluk op straat of in je tuin terecht komen, heb je echt een probleem. Soms kun je geluk hebben, want voor ons zijn de meeuwen beschermd, dat geldt niet voor de vossen…
Denk niet dat de meeuwen alleen op platte daken broeden. Ze zitten ook steeds vaker op schoorstenen.
Wat kunnen we zelf doen
Als meeuwen eenmaal op je dak zitten te broeden kun je niets meer doen, maar je kunt wel preventief wat doen. Breng vóór het broedseizoen (half april t/m eind augustus) pinnen, draden of netten op je dak of dakkapel aan, dan kunnen meeuwen er geen nest maken. Je kunt daarvoor bij diverse leveranciers terecht. Je ziet tegenwoordig ook heel vaak vliegers die bewegen als echte roofvogels. Maar dat is lang niet altijd afdoende. Na verloop van tijd raken de meeuwen er aan gewend.
Geef een reactie