Maandag 2 december 2019 hebben we als voorzitters van de vier actieve wijkplatforms overleg gehad met Wethouder Bram Diepstraten (Wethouder o.a. van Democratie en Participatie). Het was niet het eerste gesprek dat we met hem of met een van de ambtenaren gehad hebben. De bedoeling van de gesprekken is om de burgerparticipatie en met name de positie van de wijkplatforms te versterken. Het spreekt voor zich dat we hier als voorzitters alleen maar positief tegenover staan.
De wijkplatforms zijn iets meer dan 20 jaar geleden door de gemeente in het leven geroepen en hebben tien jaar naar volle tevredenheid gefunctioneerd. Helaas heeft een later college onze positie tien jaar geleden verslechterd, met als onmiddellijk gevolg dat er zes van de tien wijkplatforms gestopt zijn. Daarna zijn er nog een paar mutaties geweest. Zo is IJmuiden-Zuid weer opgestart en is Santpoort-Noord twee jaar geleden gestopt. Op dit moment zijn alleen nog Velsen-Noord, Zee- en Duinwijk, IJmuiden-Zuid en wij actief. Er zijn gesprekken gaande met Velserbroek (die zou begin 2019 weer beginnen) en heel recent met Driehuis.
Als wijkplatform IJmuiden-Noord zijn we best wel tevreden met onze huidige positie, al kan het altijd beter. We hebben goede ingangen bij de verschillende afdeling op het gemeentehuis, maar die is bij de ene afdeling beter dan bij de andere. We zijn van mening dat we wel waar mogelijk voldoende invloed op de besluitvorming in IJmuiden-Noord uit hebben kunnen oefenen. Onze jaaroverzichten bewijzen dat. Het is natuurlijk niet zo dat we in alles onze zin hebben gekregen, maar dat is begrijpelijk. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het laatste woord.
Wat staat er te gebeuren. In het voorjaar van 2018 zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen gehouden en is er een nieuw college uit de bus gekomen met frisse ideeën. Een college dat de democratie en de invloed vanuit de bewoners van Velsen hoog in het vaandel heeft staan en die invloed ook wil versterken. Hier is al veel werk op politiek gebied voor verzet. Het belangrijkste is in onze ogen het raadsakkoord.
Een voortvloeisel daarvan is een boekje “Samenspel – Als we dat gewoon eens gaan doen?” geschreven. Dit boekje gaat onderdeel uitmaken van een webpagina Samenspel, waarbij meerdere informatieve documenten geplaatst gaan worden. Het is tevens uitgangspunt voor de gesprekken over een sterkere rol van de wijkplatforms.
Als wijkplatform realiseren we dat het college een dergelijke verandering niet van vandaag op morgen kan regelen. Er is een vrijwel geheel nieuw college aangetreden. De meesten moesten aan hun nieuwe rol als wethouder wennen maar ook aan elkaar. De onderhandelingen over het raadsakkoord was hun eerste prioriteit. Dat is nu geregeld en is er tijd om verdere stappen te zetten, stappen richting de wijkplatforms. De eerste serieuze gesprekken hebben bij ons wijkplatform het vertrouwen gegeven dat we op de goede weg zijn.
We willen dat de gemeente veel meer verantwoordelijkheid neemt over positie van het wijkplatform. De rol is nu redelijk passief, maar de gemeente moet ook meer doen om burgers te wijzen op inspraak mogelijkheden en dat die niet altijd via inspraakbijeenkomsten kunnen plaatsvinden. Dat zou bijvoorbeeld een betere invulling kunnen zijn van de rol en de plaats van het wijkplatform.
Wethouder Bram Diepstraten is het vernieuwingsproces samen met ons als voorzitters ingegaan om te komen tot nieuwe afspraken en werkwijze. Hij wil dit nadrukkelijk niet zelf bedenken. Bij de bijeenkomst van 2 december hebben we daarom ook huiswerk meegekregen. We moeten gaan nadenken wat we als wijkplatform willen vasthouden, versterken , vernieuwen of verlaten. Dit kan met betrekking tot de relatie tussen platform-gemeente, platforms onderling of platform-inwoner(s) zijn. Maar daarnaast kunnen we ook zaken vermelden met betrekking tot onze eigen taak/rol en de verwachtingen over en weer.
Wordt vervolg, maar over twee jaar zijn er al weer nieuwe verkiezingen, dus enige haast is wel geboden….
Geef een reactie