Notulen Wijkplatform IJmuiden-Noord d.d. 13 februari 2019
Klik hier om de notulen als pdf te downloaden.
Aanwezig namens Wijkplatform
De heer J. (Johan) Zwakman (vztr./secr.)
De heer J. (John) van Opijnen (penn.meester)
De heer G. (Gerard) Wessel (plv. vztr.)
De heer N. (Nico) van Nijendaal
De heer J. (Jan) van den Bos
De heer Alex Stertefeld
De heer J. (John) Servaas
De heer J. (Jan) Brezet
Mevr. A. (Angelien) Hensen
Mevr. A. (Angela) Scholder
De heer K. (Koos) van der Burg
Aanwezig voor inloopspreekuur bewoners / overig
De heer Kees (K.) de Boer IJmuider Courant
Aanwezig vanuit politiek / gemeente
De heer L. (Leo) Kwant (LGV)
De heer S. (Suleyman) Celik (Velsen Lokaal)
Afwezig/Afgemeld
De heer A. (Adrie) van Riet
Mevr. J. (Joke) Sieraad (notulist)
De heer Ad Cornet (bew. Lange Nieuwstraat)
De heer J. (Jeroen) Verwoort (wijkwethouder)
De heer R. (Robert) te Beest
De heer R. (Rob) Plessius
De heer P. (Peter) Stam (VL)
Mevrouw E. (Esther) Otter
AGENDA
1. Opening
2. Vaststellen agenda en inloop
3. Mededelingen en ingekomen en uitgegane post
– Ideale buitendienst, bijeenkomst 12 januari
– Artikel in krant over verhuizen
– Vragen BCC versturen
– Uitslag stemming BIZ voor het winkelcentrum IJmuiden
4. Notulen vergadering 9 januari 2019
– Actielijst
Onderwerpen naar aanleiding van deze notulen:
– Geen
5. Speerpuntenplan (afronden)
6. Burenregeling Windpark Spuisluis
7. Verkeerszaken
– Mobiliteitsagenda Velsen 29 januari
– Herinrichting Pontplein
8. Milieu in de IJmond
– Bezoek Tata Steel 15 maart
– Burentafel IJmond met Tata Steel 28 januari
– Rapportage Werkgroep Milieu
9. Nieuwe zeesluis
– Voortgang
10. Wijkteamvergaderingen
– Terugkoppeling Wijkteamvergadering 22 januari
– Volgende wijkteamvergadering 16 april
11. Rondvraag
12. Sluiting
1. Opening
Zwakman opent om 19:30 uur de vergadering.
2. Vaststellen agenda en inloop
De agenda wordt goedgekeurd.
• Inloop:
Er zijn geen bewoners met punten voor de inloop.
3. Mededelingen en ingekomen en uitgaande post
• Ideale Buitendienst, bijeenkomst 12 januari
Lees ook op de website: https://www.velsenopkoers.nl/ideale-buitendienst/
Onder de noemer Velsen op Koers had de gemeente op 12 januari op initiatief van wethouder Bram Diepstraten een bijeenkomst georganiseerd in het Rabobank stadion. Doel van de bijeenkomst was mee te denken over de inrichting van de ‘ideale buitendienst’.
De buitendienst zorgt o.a. voor het onderhoud in het groen, begraafplaatsen, speelplekken, verkeersmeubilair, straten, riolering, markten en kermissen.
Er waren ca. 50 mensen aanwezig, waaronder bewoners, raadsleden en medewerkers van de Buitendienst.
Er werden de volgende drie scenario’s ter bespreking voorgelegd:
1. Al het werk zo veel mogelijk in eigen hand houden;
2. Meer werk naar de markt verplaatsen;
3. Meer werk met participatie van inwoners doen.
De algemene voorkeur ging uit naar scenario 1. Het probleem is wel dat het lastig is om personeel te werven of vast te houden. De markt betaald meer.
De voorkeur ging duidelijk uit naar scenario 1, al was het wel verbazend dat veel medewerkers van de buitendienst voor 2 kozen. Zwakman is van mening dat je participatie (scenario 3) meer vorm kunt geven als de gemeente met zo veel mogelijk eigen mensen werkt. Als inwoner zie je dan regelmatig dezelfde gezichten en dat helpt in zijn ogen om sneller een helpende hand uit te steken.
Alle input van de bijeenkomst is meegenomen door de Antea Groep om het verder uit te werken. Medio april/mei zal de gemeenteraad van Velsen het verder bespreken en uiteindelijk een besluit nemen.
• Artikel in krant over verhuizen
Er is commotie ontstaan over de opmerking van Zwakman in de krant over “dan verhuis je maar”. De krant had hem gebeld over de vele milieumeldingen in Wijk aan Zee. Zijn opmerking over verhuizen was beslist niet in zijn algemeenheid gezegd, maar gericht op mevrouw Windemuth uit Wijk aan Zee die de nieuwe protestgroep IJmondig opgericht heeft. Ze komt van oorsprong niet uit WaZ en is daar gaan wonen in de wetenschap van een groot staalbedrijf in de naaste omgeving. Nu maakt ze zich ongerust over de gezondheid van haar kinderen. Zwakman snapt dat ze het fijn vind om aan de kust te wonen, maar er zijn genoeg andere dorpen die wel ‘schoon’ zijn. Dan had ze daar moeten gaan wonen. Dat heeft ze niet gedaan en vandaar de opmerking van verhuizen. In deze context blijft Zwakman in ieder geval voor de volle 100% achter deze insteek staan. Hij heeft nooit bedoeld dat je als je wat te klagen hebt, je maar moet gaan verhuizen. Dat is de weg van de minste weerstand en die kiest hij niet.
• Vragen BCC versturen
Zwakman zal wat vaker mails met een vraag daarin BCC versturen. Hij wil graag dat iedereen zijn eigen antwoord of verhaal verteld zonder door anderen beïnvloed te worden. Als de vraag namelijk niet BCC gestuurd wordt komt het regelmatig voor dat er een antwoord aan allen teruggestuurd wordt. Hij zal in de aanhef zetten dat de betreffende mail BCC gestuurd is naar allen binnen het wijkplatform.
Hensen geeft aan dat ze toch ook wel graag wil zien wat een ander er van vindt, zoals dat ook in een vergadering gebeurt. Toch is dat niet helemaal hetzelfde, want dan kan er een brede discussie ontstaan. Uiteindelijk zal Zwakman ervoor zorgen dat de reacties gedeeld worden.
• Uitslag stemming BIZ voor het winkelcentrum IJmuiden
Met een hoge opkomst en 86% van de stemmen vóór de BIZ is de BIZ IJmuiden Centrum een feit. De komende 5 jaar gaat de BIZ zich inzetten om het centrum van IJmuiden beter op de kaart te zetten.
4. Notulen vergadering 9 januari 2019
Hensen roert nog even het door de vereniging IJmuiderstraatweg aangevoerde punt van een noord-zuid verkeersroute over de Velserduinweg aan. Na enige discussie geeft ze aan dat er niets in de notulen aangepast hoeft te worden.
De notulen worden goedgekeurd.
Actielijst:
• Zwakman gaat een afspraak met wethouder Floor Bal maken om te vragen of hij al gesprekken gehad heeft Eneco over het gebiedsfonds.
Bal heeft gezegd dat hij alleen met Eneco gesproken heeft over een burenregeling, dus niet over het gebiedsfonds. De burenregeling is een eenmalige tegemoetkoming voor buren die direct overlast ondervinden om daar maatregelen tegen te nemen (bijv. geluidswerend glas). In dit geval ging het vooral om de woonbootbewoners.
Een gebiedsfonds is bedoeld voor projecten in de omgeving van het windpark die ten goede komen aan de collectieve fysieke leefbaarheid, natuur en het landschap of die energiebesparing opleveren. Het fonds is nadrukkelijk niet bestemd voor vergoedingen aan direct-omwonenden.
Naar aanleiding van de notulen:
• Geen punten.
5. Speerpuntenplan
• Speerpuntenplan
Zwakman heeft het definitieve concept meegestuurd met de uitnodiging. Dit wordt goedgekeurd en kan verstuurd worden.
6. Burenregeling Windpark Spuisluis
Gelijktijdig met deze wijkplatformvergadering is ook de eerste bijeenkomst gepland met Eneco om te praten over het gebiedsfonds. Aan tafel zit de oorspronkelijke werkgroep, het bestuur van Energiek Velsen en een afvaardiging van de gemeente.
Zwakman heeft gevraagd of hij ook bij deze gesprekken aan kan schuiven, maar de werkgroep, die hij zelf voor een belangrijk deel heeft opgericht, wil de samenstelling niet aanpassen. Er is geen reden opgegeven waarom er geen mensen meer toegevoegd kunnen worden aan de werkgroep. Het gaat Zwakman hierbij niet om hemzelf, maar het probleem is dat de vertegenwoordiging van ons wijkplatform in de werkgroep van drie naar één is gegaan. Oorspronkelijk zaten Joke Sieraad, Dirk Weidema en Jan Stam voor ons in de werkgroep. Dirk Weidema is geen deelnemer (lid) meer van ons wijkplatform en Jan Stam (een korte tijd deelnemer geweest) heeft afgehaakt. Vanuit het wijkplatform hebben we altijd gezegd dat we willen dat er, indien mogelijk, altijd minimaal twee mensen afgevaardigd worden.
Zwakman neemt aan dat hij wel geïnformeerd wordt over de voortgang van het gebiedsfonds, zodat hij dit kan delen met het wijkplatform en op de website. Hij weet niet wie dat anders gaat doen. Als er niets gedeeld wordt, dan kun je niet spreken van een vertegenwoordiging van bewonersgroepen door de werkgroep.
De vereniging IJmuiderstraatweg heeft ook gevraagd om bij de gesprekken aanwezig te kunnen zijn. Ook die wordt niet toegelaten. Ook daar is Zwakman het niet mee eens. Hij heeft dat in een brief op eigen titel aan de werkgroep laten weten.
Volgens Zwakman heeft Eneco de vervolggesprekken over het gebiedsfonds verkeerd aangepakt. De werkgroep had beter opgeheven kunnen worden, om vervolgens de wijkplatforms uit het door de provincie gedefinieerde gebied in een straal van 1200 m rond het windpark te vragen wie zij af wilden vaardigen voor de nieuwe gespreksrondes.
De werkgroep had ook zelf zo verstandig kunnen zijn om te stoppen. Hij is ruim vier jaar geleden met een totaal ander doel opgericht. En een aantal leden van de werkgroep zit niet meer in een wijkplatform en zitten daar op persoonlijke titel. Je vertegenwoordigd dan nog alleen jezelf.
Zwakman heeft in overleg met Van Opijnen besloten punten op te stellen die volgens ons onderdeel moeten worden van het gebiedsfonds. Deze punten zijn per e-mail voorgelegd aan alle leden van het wijkplatform: iedereen heeft ermee ingestemd. Dit wordt nog eens tijdens deze vergadering bevestigd. De punten zijn op 10 februari ingebracht bij alle deelnemers aan de gesprekken met Eneco.
Het gaat om de volgende punten.
Bestedingsdoeleinden geld uit het gebiedsfonds
Het geld uit het gebiedsfonds zou volgens het wijkplatform IJmuiden-Noord gebruikt kunnen worden voor subsidie, desgewenst aangevuld met een renteloze lening, voor de aanschaf van zonnepanelen, dubbel (of geluidswerend) glas en gevelisolatie. We weten overigens niet wat dit belastingtechnisch betekent.
Je kunt ook denken aan het eventueel hulp verlenen bij het inventariseren en advies geven bij het saneren van asbest bij deze woningen (we hebben al een signaal van iemand die met dit probleem worstelt, omdat de gemeente al brieven uitstuurt dat asbest daken vanaf 2025 verboden zijn), maar dit voldoet mogelijk niet aan de criteria voor een gebiedsfonds. Het is wel een milieu onderwerp.
Wie kan beroep doen op het geld
Verder moet bepaald worden wie een beroep kunnen doen op het geld uit het gebiedsfonds. Het gebiedsfonds moet volgens het wijkplatform IJmuiden-Noord vooral ten goede komen aan de bewoners die het meest met de windturbines geconfronteerd worden en er mogelijk ook het meeste last van krijgen. Dat zijn de bewoners van het Sluiseiland en verder alle woningen die met hun front, of achtergevel (betreft een deel van de Willebrordstraat) uitkijken op de windturbines. Dat zijn (1) de bewoners uit IJmuiden-West: Sluisplein, Kanaaldijk en Kanaalstraat ten oosten van de Kerkstraat; (2) IJmuiden-Noord: deels Julianakade, Homburgstraat, IJmuiderstraatweg en de woningen tussen de IJmuiderstraatweg en Willebrordstraat en ten slotte (3) de bewoners van Velsen-Zuid: Stationsweg.
We gaan ervan uit dat er los van het gebiedsfonds voor de woonboten een burenregeling komt. Daar heeft wethouder Floor Bal al met Eneco over gesproken.
Het gaat om grote belangen.
Zwakman heeft gesproken met Luuth vdScheer uit Wijk aan Zee. Die heeft bedongen dat er voor de daar te plaatsen windturbines (http://www.windparkferrum.nl/) € 3.250 per MW opgesteld vermogen, per jaar in een gebiedsfonds zal worden gestort. Volgens hem de marktprijs. En dit gedurende de economische levensduur van 25 jaar. Vertaald naar onze situatie van 6 windturbines en uitgaande van 3 MW per windturbine komt Zwakman uit op een bedrag van € 58.500 per jaar en dat gedurende 25 jaar geeft een totaal bedrag van bijna anderhalf miljoen euro! Een hele uitdaging voor de deelnemers aan de onderhandelingen met Eneco om hier in de buurt van te komen.
Zwakman wilde met Van Opijnen over een en ander met Sieraad een gesprek hebben om te vragen hoe zij er in zat en of ze deze punten wilde steunen. Dat gesprek is helaas niet van de grond gekomen.
Sieraad heeft wel in een e-mail aangeboden om het WPF daar waar mogelijk bij te praten als ze op de vergadering met Eneco is geweest.
De communicatie over dit alles is niet helemaal goed gegaan: e-mails over en weer. Uiteindelijk heeft Zwakman samen met Van Opijnen gezegd dat we zo niet verder kunnen en besloten een punt te zetten achter de steeds negatiever wordende discussie. We willen vanaf nu vooruit kijken. Natuurlijk willen we graag weten wat de uitkomst van de gesprekken met Eneco is en met name wat er met de inbreng van het wijkplatform IJmuiden-Noord gedaan wordt. We hebben dan ook gezegd dat we de verslagen en de eventueel bijbehorende stukken t.z.t. graag tegemoet zien.
7. Verkeerszaken
• Mobiliteitsagenda Velsen 29 jan.
Met de uitnodiging van vorige wijkplatformvergadering is de concept notitie Mobiliteitsagenda Velsen van Diepstraten meegestuurd.
De notitie is 29 januari door de externe klankbordgroep behandeld. Daarbij waren Hensen en Zwakman aanwezig. We hebben de volgende punten ingebracht.
– Toename woningen en bedrijvigheid in IJmuiden betekent meer woon werkverkeer. Stimuleer dit niet.
– Meer laadpalen voor elektrische auto’s gaat ten koste van de toch al schaarse parkeerruimte. Zoek vooral plaatsen waar er geen parkeerproblemen ontstaan.
– Aandacht gevraagd het probleem dat heel veel mensen onbekend zijn met 30 km/uur zone gebieden. Vraag om campagnes. Richt in ieder geval de wegen zo in dat er niet te hard gereden wordt. Voorbeeld Kalverstraat.
– Als we straks een mooi fietspad op de Kennemerlaan hebben, zorg dan dat die doorloopt over Oosterduinweg en Kalverstraat.
– Pleidooi voor zebrapad op het Moerbergplantsoen.
– Verlichting spoorpad in park IJmuiderstraatweg
– Meer eenrichtingsverkeer in smalle straten IJmuiden-Noord en verbod vrachtwagens.
– Parkeren rond gemeentehuis is groot probleem. Er zijn ca. 100 parkeerplaatsen rond het stadhuis beschikbaar voor ca. 200 gemeenteambtenaren, AH en de bibliotheek. Dit is onvoldoende: omwonenden klagen steen en been. Diepstraten erkent dat er te weinig parkeerplaatsen zijn.
– Blauwe zone Kennemerlaan bij winkels. Hoe vinden de bewoners boven de winkels dat? Dit moet zeker aan hen gevraagd worden als de plannen concreet worden.
In de mobiliteitsagenda staat o.a. de volgende beleidsactie/maatregel:
Aanvullende maatregelen treffen op centrumring IJmuiden om verkeersoverlast te beperken: drempels op IJmuiderstraatweg, herinrichting kruispunt bij De Noostraat, geluidsarm asfalt op De Noostraat.
Onze punten zijn terug te vinden in het verslag dat de gemeente gemaakt heeft. De nota Mobiliteitsagenda is inmiddels aangepast. Iedereen kan nog tot eind maart opmerkingen en suggesties naar voren brengen.
We besluiten om onze nog open staande verkeerspunten uit de laatste schouw met dhr. Kommer Sneeuw te bespreken. We zouden ze graag nog toegevoegd willen zien.
• Herinrichting Pontplein
Er is 29 januari een bijeenkomst met gebruikers van het plein. Scholders was daar bij. Dit punt is overigens de vorige vergadering al uitgebreid behandeld.
Op internet zijn nu alle 8 eerste schetsontwerpen te vinden: https://www.velsen.nl/sites/default/files/Ontwerp-Pontplein.pdf
Allerlei verschillende groeperingen hebben op uitnodiging van de gemeente wat over de schetsontwerpen mogen zeggen. Scholder kiest voor Variant 5 of 8. De varianten waarbij fietser allerlei omwegen moeten maken en hellingen moeten beklimmen vallen voor ons af.
Bij variant 5 en 8 wordt het viaduct gesloopt. Daar heeft niemand van de aanwezigen problemen mee.
Alle reacties worden nu verder door de gemeente uitgewerkt. Er zullen een aantal varianten afvallen.
8. Milieu in de IJmond
• Bezoek Tata Steel 15 maart
Er is weer een nieuwe datum voor een bezoek. We krijgen nu wel meer te zien dan er oorspronkelijk op de agenda stond. We gaan nu naast de Warmband ook naar de Verzinklijn en naar het storten van slak bij Harsco kijken waar zoveel om te doen is.
We worden niet opgehaald met een bus, maar moeten met eigen vervoer naar Tata Steel. We worden om 14:00 uur verwacht.
• Burentafel IJmond met Tata Steel 28 januari
Er is nog geen verslag verschenen.
Zwakman heeft wat punten uit dit overleg in de bijlage opgenomen.
Op 1 april 2019 vindt de volgende burentafel IJmond plaats.
• Rapportage Werkgroep Milieu
Zwakman is op dinsdag 22 januari naar de vergadering van de IJmondcommissie geweest. Het agendapunt was het milieu met betrekking tot Tata Steel.
Waar het in zijn ogen tijdens deze vergadering vooral om draaide was dat er zo snel mogelijk een hal moet komen op het Harsco terrein. Tata wil een hal bouwen die niet alleen het huidige probleem van de roza-slak oplost, maar gelijk alle problemen van opstuivend stof op het terrein van Harsco. Het probleem is namelijk dat als er stof verder dan 2 m van de bron opstuift er sprake is van een milieudelict. Zwakman juicht het toe dat Tata het totale probleem aanpakt. Dat is alleen maar winst.
Even nog wat opmerkingen die links en rechts gemaakt werden tijdens de vergadering van de commissie van dinsdag: “De hal moet zo snel mogelijk gebouwd worden, desnoods zonder vergunning”; “De overheid moet de hal zelf gaan bouwen op kosten van Tata. Tata wordt ervan verdacht dat ze met de hal de winst op willen voeren. Tata moet alleen het roza-slak probleem oplossen.” (De rest van de problemen mogen dus blijven bestaan?!); “Het vergunningtraject moet juist zorgvuldig en volledig doorlopen worden. Liever dan dat het probleem zo snel mogelijk opgelost wordt!” Ik hoor veel tegenstellingen.
Bij de burentafel heeft Tata gezegd dat ze beslist geen hal gaan bouwen zonder vergunning. Ze willen hier in de toekomst geen problemen mee krijgen.
De uitkomst van deze bijeenkomst is dat er een brief namens de drie gemeenten naar de provincie gestuurd is met als resultaat dat de vergunning voor de bouw van de hal in april rond is en dat de hal eind dit jaar klaar kan zijn.
• Bijeenkomst met de provincie (milieucafé)
Hensen is vorig jaar naar een bijeenkomst met de provincie geweest . Er werden na afloop ca. 100 buisjes uitgedeeld waarmee het NO2 gehalte in de lucht gemeten kan worden. Hensen heeft er een meegekregen en in haar achtertuin opgehangen. De buisjes zijn na inlevering door bureau Blauw onderzocht. Een waarde van 10 ug is aanvaardbaar. Bij Hensen was het 14 ug, maar in de Kennemerlaan was het 23 ug. De hoogste waarde van alle 100 buisjes. Feitelijk zou er nu een nader onderzoek plaats moeten vinden. Het is niet bekend of dit gaat gebeuren.
9. Nieuwe zeesluis
• Burenoverleg 12 februari
Het was al weer de 15e burenoverleg. Hensen en Zwakman waren daarbij aanwezig.
Op de vraag wanneer de sluisroute weer open gaat kregen we geen rechtstreeks antwoord. Wel begrepen we dat het niet voor medio april zal zijn. Om bij de overleglocatie te komen werden we met busjes over het gebied gereden. Hoewel het donker was, kregen we toch een goed beeld wat er allemaal nog moet gebeuren. De inschatting van ons is dat de route medio april niet open zal gaan.
Op 20 maart is er weer een inloopbijeenkomst voor omwonenden gepland. Deze keer in Augusta.
• Voortgang
De drie sluisdeuren zijn aangekomen. Een ligt er al in de nieuwe sluiskolk, de andere twee liggen in Amsterdam. In de sluiskolk ligt ook al een cutterzuiger, die straks de kolk leeg moet zuigen. Die is nu al naar binnen gevaren, omdat de toegang voor het werk straks afgesloten wordt.
De datum oplevering ligt nog steeds op begin 2022.
10. Wijkteamvergaderingen
• Wijkteamvergadering 22 januari 2019
Het Woningbedrijf haakt alleen nog aan bij de wijkteamvergaderingen als er een op hun toegesneden agendapunt is. Van Nijendaal en Zwakman vinden dit een achteruitgang, want er is altijd wel iets wat met de woningcorporaties te maken heeft. We zijn bang dat ze dan vrijwel nooit meer komen.
• Van Nijendaal meldt de sloopwerkzaamheden (binnen) bij de voormalig Engelhart winkel. De nieuwe eigenaar wil het (winkel)pand omzetten naar appartementen. Nico vraagt na bij afd. Bouwzaken of hier een vergunning voor verleend is, omzetten van winkel- naar woonbestemming, hij heeft de aanvraag namelijk nog niet in de krant gezien.
• Volgende wijkteamvergadering is 16 april.
Er worden nog geen agendapunten aangedragen.
11. Rondvraag
• Hier wordt geen gebruik van gemaakt.
12. Sluiting
Zwakman sluit om 21:40 uur de vergadering.
Actielijst:
• Zwakman zal het speerpuntenplan naar de gemeente sturen.
• Zwakman zal onze nog open staande verkeerspunten uit de laatste schouw van 2016 naar dhr. Kommer Sneeuw en een afspraak met hem maken.
• Van Nijendaal vraagt na bij afd. Bouwzaken of er een vergunning voor verleend is voor het omzetten van de voormalige winkel van Engelhart naar woonbestemming
PM punten:
• Averijhaven
• Visie Noordzeekanaal 2040
Bijlage:
Burentafel 28 januari (eigen aantekeningen)
Ter voorbereiding had Zwakman de volgende vragen mee genomen.
1. Hoe snel kan het gezondheidsonderzoek in Wijk aan Zee resultaat opleveren?
Onderzoek moet nog starten. Er worden al wel gegevens verzameld. JZ: Dit gaat ongetwijfeld heel lang duren. Er komt veel statistiek om de hoek kijken. Je moet uit dossiers vaststellen of bepaalde ziektes hier vaker voor komen dan elders. Tata: Het in relatie hiermee genoemde urineonderzoek is volledig uit zijn verband getrokken. Het is slechts zijdelings als een van de mogelijkheden genoemd. JZ: Onderzoeken aan het lichaam zeggen niets tenzij je een referentiegroep hebt en dan nog wordt het moeilijk. Je zult dan jaren lang beide groepen moet volgen.
2. Hadden de eerste 30 dwangsommen allemaal met de zg. Roza-slak te maken? Tata: Nee, elke stofemissie verder dan 2 m van de bron kan een dwangsom opleveren. JZ: Dat is dan prijs schieten lijkt me.
3. Hoe snel kan er verbetering optreden? Tata: Er wordt meer slak direct in platte bakken Oxy gestort, zodat het sneller afkoelt. Er zijn nu 13 platte bakken. In februari komen er drie bakken bij en in de zomer nog drie. Afgekoelde slak geeft minder stof.
4. In hoeverre klopt het verhaal in de IJmuider Courant over de “Les in slakgieten”. Tata: Zoals de krant het beschrijft doen we het al lang. Maar het zal heus voorkomen dat de voorschriften niet altijd goed opgevolgd worden.
5. Hoe snel is de hal er? Wordt het een extra grote hal? Tata: We willen in een keer alle stof emissie problemen oplossen. We gaan de hal beslist niet zonder vergunning bouwen.
6. Wat heeft de site “Stofmelder.nl” opgeleverd? Vraag is niet als zodanig gesteld. Tata: Er komt daarnaast nog een SMS-service.
7. Waarom kan er niet terug geschakeld worden naar de oude werkwijze? Tata: Dit heeft te maken met andere erts.
8. Is er al contact gelegd met de nieuwe milieugroep IJmondig? Tata: Voskuil gaat kennis maken.
9. Leven we hier twee jaar korter? Tata: Geen 2 jaar t.o.v de rest van Nederland. Bedenk dat de lucht kwaliteit in de IJmond gelijk is aan het Vondelpark. Als we Tata sluiten zullen we in de IJmond nog altijd niet onder de gewenste norm komen.
Andere losse gesprekspunten.
• Tata stelt transparantie boven geruststellen.
• De gele wolk was een combinatie van twee fouten. Probleem in een schakelkast en een fout in een computerprogramma, zodat er verkeerd gereageerd werd. Dit probleem kan niet meer voorkomen.
• Tata zit nog met een berg oxyslik van 1,2 mln ton in haar maag.
• Weidema: Er is nog steeds een blustoren bij kooksfabriek1 die lekt.
• Een opsomming van de belangrijkste milieuproblemen van Tata:
– Stof Harsco.
– Uitstoot ovenhaarden HO6 en 7 (HO6 wordt gerenoveerd, wat tot minder uitstoot zal leiden. HO 7 over 2 jaar).
– Slobberincidenten bij de Oxy (bruine wolk, 10x per maand), afzuiging wordt verbeterd.
– Verwaaien grondstoffen van erts hopen (1-2%) (Tata twijfelt hier aan. Dit getal is wel heel erg hoog): er wordt gedacht aan het plaatsen van stofschermen van 25 m hoog tussen de erts en kolen bergen. Alles overkappen wordt erg duur, maar zou het mooiste zijn. We moeten ons afvragen
– Uitstoot Kooksfabrieken.
– Uitstoot Pelletfabriek