Notulen Wijkplatform IJmuiden-Noord en -Zuid d.d. 13 nov. 2013
Aanwezig namens Wijkplatform
De heer J. (Johan) Zwakman (vztr./secr.)
De heer G. (Gerard) Wessel (plv. vztr.)
Mevr. J. (Joke) Sieraad (notulen)
De heer J. (John) van Opijnen (penn.meester) (kwam later)
De heer P. (Piet) Schouten
De heer A. (Adrie) van Riet
De heer J. (Jan) Bulters
De heer J. (Jan) van den Bos
De heer W. (Wim) Geels
De heer H. (Harold) Heymerikx
De heer P. (Piet) Dekker
De heer E. (Emiel) Webbe (IJm-Zuid)
Mevr. J. (Janneke) Kiekebos-Meijns (IJm-Zuid)
De heer F. (Frans) de Vilder (IJm-Zuid)
Mevr. G. (Gerda) Bauritius (IJm-Zuid)
De heer H. (Hans) Hendriks (IJm-Zuid)
De heer B. (Bram) Diepstraten (Ijm-Zuid)
De heer B. (Bastiaan) Aalders (IJm-Zuid)
Aanwezig voor inloopspreekuur bewoners / overig
De heer R (Ron) Kooger ivm parkeeroverlast rond Woningbedrijf
Aanwezig vanuit politiek / gemeente
De heer A. (Arjen) Verkaik (wijkwethouder)
De heer L. (Leo) Kwant (raad)
Mevr. P.J. (Pauline) van Bodegraven (kwam later)
Afwezig/Afgemeld
De heer N. (Nico) van Nijendaal
De heer F. (Fred) Tromp (IJm-Zuid)
De heer J. (Jan) Dalman (IJm-Zuid)
Mevr. E (Enikö) Kardkovâes – Rijnstraat (IJm-Zuid)
Mevr. S. Bruining (IJm-Zuid)
Mevr. S. (Simone) Bontebal (IJm-Zuid)
Mevr. D. (Dicky) Sintenie (raad)
De heer K. (Koos) van der Burg
De heer T. (Tom) Kruisman
De heer D. (Dirk) Weidema
Mevrouw M. (Mariska) Engels
Mevrouw E. (Esther) Otter
Mevrouw G. (Greanca) Wessel
De heer P.J. (Pieter-Jan) Lubbers
De heer D. (Daan) Ouwehand
AGENDA
- Opening
- Vaststellen agenda en inloop
- Mededelingen en ingekomen post
- Notulen vergadering 9 oktober 2013
- Toekomstplan wijkplatform IJmuiden-Zuid
- Woningbeleid
- Vervuiling in de grond
- Winkelcentrum en Fun Village
- Voortgang klankbordgroepen
- Wijkteamvergadering 19 november
- Rondvraag
- Sluiting
1. Opening
Zwakman opent de vergadering. Hij heeft geen advertentie in de Jutter geplaatst. De ruimte waar we in zitten is erg klein. Feitelijk kunnen we nauwelijks bezoekers ontvangen. In ieder geval niet zolang we met twee wijkplatforms bij elkaar zitten.
2. Vaststellen agenda en inloop
De agenda wordt goedgekeurd. De heer Kooger loopt in i.v.m. de parkeerproblemen rond het Woningbedrijf.
3. Mededelingen en ingekomen post
- Beleidsplan monumentale bomen is vastgesteld.
Het college heeft het beleidsplan en de lijst waardevolle en monumentale bomen vastgesteld. Op basis hiervan wordt de kapverordening binnen de APV aangepast. Naar verwachting zal de wijziging van de APV in het eerste kwartaal van 2014 aan de raad worden voorgelegd. Bomen met een diameter groter dan 15 cm mogen dus nog steeds niet zonder vergunning worden gekapt. - Vergunning halventilatie Velserkom
Op 16 oktober 2013 is omgevingsvergunning verleend voor het milieuneutraal veranderen van de halventilatie bij Velserkom. Er kan nog tot zes weken na 16 oktober schriftelijk bezwaar aangetekend worden. - Parkeeroverlast Woningbedrijf
Het Woningbedrijf heeft bij de nieuwbouw toezeggingen gedaan om parkeeroverlast voor bewoners te voorkomen. Dat is in 2011 nog eens extra bevestigd toen de woonhuizen rond het Woningbedrijf ingericht werden als kantoor. Hierover is een intern rondschrijven binnen het Woningbedrijf verspreid. Ondanks dat zet het personeel toch hun auto in de omgeving van het Woningbedrijf. De visboer is het zat en is bezig handtekeningen op te halen.
De heer Kooger (ook omwonende) geeft aan dat omwonenden bij het Woningbedrijf verschillende gesprekken gehad hebben en schriftelijke verzoeken ingediend hebben om het parkeren van medewerkers te stoppen, echter zonder resultaat. Doordeweeks kunnen de omwonenden in hun eigen straat niet meer parkeren. Hetzelfde geldt voor de klanten van de viswinkels en ijswinkel.We zien als mogelijkheid het instellen van een blauwe zone. Voor bewoners moet dan een uitzondering gemaakt worden met een ontheffing. Dit zou kunnen betekenen dat hiervoor administratieve kosten in rekening gebracht gaan worden. - Jaarplan 2014
Voor volgend jaar moet weer een jaarplan gemaakt worden.
Graag nieuwe onderwerpen aanvoeren via mail.
4. Notulen vergadering 3 september 2013
De notulen worden, op enkele kleine tekstuele punten, goedgekeurd. Dit wordt aangepast in de definitieve tekst op de website.
Afsprakenlijst van vorige vergaderingen:
- Zwakman zal de gemeente verzoeken om niet te stoppen met de rapportage over de Kennemerlaan en Zeeweg.Verkaik neemt dit punt ook mee naar het college.
- Een werkgroep gaat uitzoeken of er een blauwe zone moet komen rond de schouwburg Velsen.
Gaat IJmuiden-Zuid doen. - Zwakman zal vragen of we kunnen beschikken over de rapportage met betrekking tot het onderzoek over het winkelcentrum van Inge Niks.
De rapportage is feitelijk het verslag dat gemaakt is na de eerste bijeenkomst met de winkeliers op 3 juli (zie notulen van 4 sept.). Niks had ook ideeën over het inrichten van het Velserduinplein. Dat viel buiten haar opdracht en de gemeente is van mening dat dit verwarring zou kunnen veroorzaken. Daarom is de rapportage niet beschikbaar. Haar opdracht was zich te concentreren op de openbare ruimte indeling en de kiosken. Ze is niet betaald uit de 2 mln. euro die beschikbaar is voor het winkelcentrum. In dat bedrag is € 75.000 opgenomen voor een winkelstraatmanager. Dat geld is nog beschikbaar. - Webbe zal een brief schrijven aan de gemeente over het slechte toezicht tijdens werkzaamheden aan de weg. De brief is nog niet gemaakt. Het is niet gezegd dat Webbe zelf die brief gaat schrijven. Bram Diepstraten heeft ook meerdere keren misstanden gezien en heeft een melding gedaan.
Naar aanleiding van de vorige notulen
- Voorlichting voorkomen inbraak 12 nov. in het Tata Steel stadion
Er waren minstens 90 mensen aanwezigen mag een succes genoemd worden. Enkele punten uit deze bijeenkomst: Het politiekeurmerk heeft het Woningbedrijf afgeschaft omdat de inzichten steeds veranderen. Nieuwbouwwoningen voldoen sowieso aan de eisen, dus die hebben geen keurmerk nodig. Hetzelfde geldt voor gerenoveerde woningen.
Het afsluiten van portalen/portieken van flats is ook aan de orde gekomen. Er lopen te veel mensen met een sleutel rond. Aan de andere kant is het voor kwaadwillenden ook niet echt moeilijk om binnen te komen. Ze kunnen gemakkelijk met een bewoner mee naar binnen lopen. Belangrijk is dat je eigen deur achter het portaal goed afgesloten is.
5. Toekomst wijkplatform IJmuiden-Zuid
Wijkplatform IJmuiden-Noord heeft Zuid vanaf 1 januari 2013 voor een jaar op sleeptouw genomen. Op 23 oktober zijn de leden van het wijkplatform IJmuiden-Zuid bijeengekomen om te bepalen of ze al zo ver zijn om zelfstandig verder te gaan. Tijdens deze vergadering is vastgesteld dat Wijkplatform IJmuiden-Zuid wel degelijk bestaansrecht heeft. Er zijn op dit moment 12 deelnemers die woonachtig zijn in IJmuiden-Zuid.
Na intensief overleg over hoe het wijkplatform bestuurt moet gaan worden is besloten om voor een periode van 1 jaar een aantal taken te verdelen over meerdere leden. In dat jaar zal het Wijkplatform IJmuiden-Zuid inclusief de bestuurstaken verder vorm gegeven gaan worden. Johan Zwakman zal ze gedurende dit jaar ondersteuning bieden.
Onderwerpen die een gezamenlijk belang hebben met IJmuiden-Noord zullen intensief met elkaar afgestemd worden, zodat er zoveel mogelijk een gezamenlijk standpunt kan worden ingenomen.
Wijkplatform IJmuiden-Zuid zal op 20 november 2013 voor het eerst zelfstandig bijeenkomen en zal vanaf 1 januari 2014 als zelfstandig Wijkplatform verder gaan.
Zwakman heeft de Wethouder Te Beest, verantwoordelijk voor wijkgericht werken, over de voorgenomen verzelfstandiging van Wijkplatform IJmuiden-Zuid geïnformeerd.
De taken binnen wijkplatform IJmuiden-Zuid zijn als volgt:
- Voorzitter: Webbe
- Vice-voorzitter en beheer website: Tromp. Hij heeft ook zitting in het wijkteam.
- Communicatie: Diepstraten
- Notulen: Kiekebos
- Penningmeester: nog niet ingevuld
Webbe doet een beroep op de deelnemers van IJmuiden-Zuid om er met zijn allen de schouders onder te zetten. Voor de specifieke werkzaamheden zullen er werkgroepjes ingesteld worden. De vergaderingen zullen in de derde week van de maand plaats vinden. De eerste is 20 november.
Na deze officiële mededeling kan er nu meer publiciteit via krant gegeven worden. Mogelijk dat er volgend jaar flyers rondgebracht gaan worden.
Webbe zegt verder dat hij wel enkele belangrijke raakvlakken met de onderwerpen van IJmuiden-Noord ziet, zoals het winkelcentrum, verkeerscirculatieplan (LLVP), HOV en verkeersluw maken van de Lange Nieuwstraat. Hij stelt voor om twee keer per jaar een gezamenlijke vergadering te beleggen en verder goed contact met elkaar te houden.
Webbe bedankt Zwakman voor het in ere herstellen van het Wijkplatform IJmuiden-Zuid.
6. Woningbeleid: de ‘gaten’
Zwakman vraagt Verkaik hoe het staat met de invulling van de ‘gaten’ in IJmuiden.
Alvorens in te gaan op de specifieke onderwerpen zegt Verkaik dat de vastgoedmarkt door de crisis vast zit en mede door het beleid van de regering is het voor woningcorporaties veel moeilijker om nieuwbouw te realiseren.
- KPN-locatie:
De grond op deze locatie is voor 2/3 in bezit van woningcorporatie Kennemerhave en voor 1/3 van de gemeente. Kennemerhave is de ontwikkelende partij. Gemeente staat open voor een positieve ontwikkeling op deze locatie. Het mag niet ten koste gaan van het winkelcentrum. Er wordt aan gewerkt om partijen te interesseren. Als er een voorstel voor een supermarkt komt zal dat serieus in overweging genomen worden. Een supermarkt is niet concurrerend met het winkelcentrum; in tegendeel zelfs. Wat dan wel in de gaten gehouden moet worden is dat de toelevering geen probleem gaat worden, maar dat is op te lossen met een inpandige bevoorrading.
Schouten merkt op dat men zich niet rijk moet rekenen met een supermarkt. Die zal niet meer opbrengen dan wat een gemiddelde huurwoning oplevert. Dus voor de grondopbrengst voegt een supermarkt niets toe. Wel voor de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum.
Omdat de definitieve ontwikkeling nog wel enkele jaren kan duren, is de gemeente ook in gesprek over een tijdelijke invulling van het terrein. Dit mag overigens niet betekenen dat het terrein hiervoor opgehoogd gaat worden als dat later voor een parkeergarage weer uitgediept moet gaan worden.
Er is op dat terrein ook nog een waterput met historische waarde gevonden. Verkaik ziet het belang daar van in. Die put zou je bijvoorbeeld zichtbaar kunnen maken onder een glazen plaat. - De Golfbreker:
Woningbedrijf vindt het jammer dat de Golfbreker niet doorgaat. Er wordt momenteel gezocht naar een goedkopere invulling met dezelfde kwalitatieve uitstraling.
Wat we niet snappen is dat het Woningbedrijf is gaan slopen toen nog niet definitief vast stond dat er terug gebouwd kan worden. De plannen voor die plek waren al heel oud en de oorspronkelijke bewoners zijn er al heel lang uit. Je kunt het Woningbedrijf verwijten dat er vanaf dat moment ook nog geen concrete plannen waren. Sloop is heel lang uitgebleven. Mogelijk is het Woningbedrijf uiteindelijk gedwongen door de verloedering van de flats en overgegaan tot sloop.
Ook de gemeente is niet gelukkig met deze gang van zaken. Verkaik begrijpt ons ongenoegen. Ook hij is niet gelukkig dat het zo gelopen is. Het is wel zo dat een sloopvergunning los staat van een bouwvergunning. Overigens zijn beide vergunningen wel al verleend. Maar Verkaik ziet ook wel dat het Woningbedrijf op dit moment uit financieel oogpunt geen mogelijkheden heeft.
Wat ons ook stoort is dat er geschermd wordt met de veranderde wetgeving, terwijl het vooral een financieel probleem is.
Omdat het er naar uit ziet dat er voorlopig niet gebouwd gaat worden zal er een tijdelijke parkachtige setting komen met bankjes. In ieder geval betekent dit dat de hekken rondom het terrein gaan verdwijnen. - De Binnenhaven:
Een ontwikkelaar is in gesprek met Synchroon en Zorgbalans (de eigenaren). - Kalverstraat achter AH:
Projectontwikkelaar AM is in onderhandeling met de gemeente. Er wordt wel gekeken of de exploitatie rond is te krijgen. De plannen zijn nog steeds op basis van een uitbreiding AH en woningen er tegenaan en erboven. - Locatie naast Beursgebouw:
Dat wordt meegenomen en wordt opgepakt als er een beeld is over de herinrichting van de Lange Nieuwstraat en de verkeersafwikkeling op het kruispunt.. - De Delta is gesloopt. Er is een plan om iets te doen met collectief particulier ondernemerschap.
De provincie is naar buiten gekomen met een plan voor vastgelopen bouwprojecten. Hiervoor is 130 miljoen euro beschikbaar voor de gehele provincie Noord-Holland en voor alle stagnerende bouwprojecten. De spoeling wordt dus dun! Wat de gemeente betreft zou de Golfbreker en de KPN-locatie als eerst in aanmerking komen, maar of het veel op gaat leveren is sterk de vraag. Waarschijnlijk wordt het toch wachten op betere tijden.
7. Vervuiling in de grond
Zwakman heeft dit punt op de agenda gezet naar aanleiding van een recent krantenbericht. Daarin werd met een kaart een goed overzicht gegeven van de saneringsgebieden. Daarnaast werd ingezoomd op enkele specifieke locaties. Het is verder goed om de stand van zaken nog eens met elkaar door te nemen, ook voor IJmuiden-Zuid.
De vervuiling in de rivierenbuurt wordt al enkele jaren gesaneerd. Elk jaar wordt daarover door de Milieudienst IJmond gerapporteerd. Het laatste voortgangsrapport dateert van eind 2011. Er is toen geconstateerd dat er problemen zijn met de sanering, maar dit was geen aanleiding om naar een andere methode over te stappen. Bulters heeft gebeld waarom er eind 2012 geen rapportage geweest is, maar kreeg er geen goed antwoord op. Zwakman zal zelf eens informeren.
Verder is bij de uitnodiging voor deze vergadering nog de stand van zaken met betrekking tot de vervuiling op de Zeeweg en de Tussenbeeksweg meegestuurd. De Zeeweg is een spoedlocatie en moet voor 2017 gesaneerd zijn. De Tussenbeeksweg kan pas aangepakt worden als de panden 7 en 9 gesloopt zijn. Dit is een zaak die het wijkplatform IJmuiden-Zuid verder in de gaten moet houden.
8. Winkelcentrum IJmuiden en Fun Village
- Inrichting winkelgebied (bijeenkomst 4 november)
Op 4 november zijn de eerste contouren van de inrichting van het winkelcentrum gepresenteerd. Deze keer was de opkomst van de winkeliers goed te noemen.
De grijze tegels gaan over de volle breedte van de Lange Nieuwstraat verdwijnen. Daar voor in de plaats komen gebakken klinkers in een warme rood-bruine kleur. Ook het asfalt op de rijbaan krijgt een donker bruine kleur. Tegenover de winkels komen lange vaste bloembakken. Op de rand van de bloembakken komen bankjes. Tussen de bloembakken is ruimte voor terrassen. De bloembakken en bomen worden met indirecte verlichting (van onder af) aangelicht. Langs de rijbaan komen bomen in een strak ritme. De soort is nog niet bekend.
De drie pleinen (Plein 1945, Velserduinplein en Marktplein) worden ingericht volgens het shared space principe. Er moet echter wel een plaats voor een bushalte komen. Dat is aan de kant van het kantoor van het Woningbedrijf, in verband met de beperkte ruimte, mogelijk nog een probleem.
Voorlopig? is er geen sprake van dat er zogenaamde knippen (afsluitingen van de weg) in de route voor de Lange Nieuwstraat komen. Hier was eerder wel sprake van, namelijk of op het Plein 1945, of ter hoogte van het Velserhof.
Voor de bomen op het Velserduinplein wordt gedacht aan kersenbomen (dezelfde als nu voor de Hema staan) en voor het marktplein aan dennenbomen of berken.
Het plan van de winkeliersvereniging om een projectontwikkelaar de kiosken te laten vervangen door nieuwe grotere is financieel niet haalbaar.
De overkapping moet verdwijnen. Voor de rechte (betonnen) luifels wordt gedacht aan glas met een patroon dat aan visnetten doet denken.
Ook voor de kiosken is een idee gepresenteerd. Omdat deze een ver overstekende dakrand hebben, zou je aan de buitenrand glasplaten kunnen bevestigen. Dat kan als versiering, maar ook als vergroting van de kiosken. Het initiatief hiervoor moet echter van de kioskeigenaren zelf komen.
De inrichting van de openbare ruimte moet in 2015 klaar zijn.
Zwakman laat het bij deze uitleg, omdat dit onderwerp op 28 november wordt behandeld in de carrousel. Het wijkplatform is daar ook voor uitgenodigd. Zwakman roept iedereen op daar naartoe te komen.Geels ziet niets in het plan, zoals het er nu ligt en denkt ook dat het budget onvoldoende is. Alleen de bestrating kost volgens hem al € 1,5 miljoen. Er blijft dan nog maar € 0,5 mln. over voor de rest: bloembakken, verlichting, banken en dergelijke. Dat lijkt hem onvoldoende. Volgens Geels moet je het geld in 2-zijdig winkelen stoppen. Dan voeg je echt wat toe aan het winkelcentrum. Hij vindt ook dat de raad nu geen besluit meer moet nemen, maar moet wachten tot na de verkiezingen.Zwakman heeft een twitterbericht verstuurd dat het met dit ontwerp in de toekomst niet meer mogelijk is om de markt eventueel te verplaatsen naar de Lange Nieuwstraat. De winkeliersvereniging Kennemerlaan opteert nog steeds voor het verhuizen van de markt naar de Kennemerlaan. De marktkooplui en marktcommissie zijn verdeeld hierin, de bewoners staan er voor open.
Schouten was niet gelukkig met het twitterbericht. Het heeft volgens hem voor meer onrust gezorgd dan voor opheldering. - Stand van zaken Fun Village
Zwakman heeft gelezen dat Bataviastad er 8.000 m² is 43 winkels en horecazaken bij krijgt. Brengt 250 banen en 125.000 extra bezoekers.
Ten aanzien van Fun Village zijn er geen plannen of ontwikkelingen meer. Het punt kan in het vervolg van de agenda gehaald worden.
9. Voortgang klankbordgroepen
- Averijhaven/Zeesluis (Dekker, Zwakman)
Niets te melden. - Visie Noordzeekanaal 2040 (Bulters, Dekker)
Niets te melden. - Adviesgroep Gezondheidsmonitor (Bulters, Weidema)
Er is op 12 november een bijeenkomst geweest. Er zijn twee werkgroepen met deze materie bezig. De GGD bekijkt de gezondheid en de RIVM het medicijngebruik. Beide komen met een rapport dat uiteindelijk wordt samengevoegd tot één rapport dat 19 december uitkomt. Verder is alle informatie in dit stadium nog zeer vertrouwelijk en mag nog niet naar buiten gebracht worden.
Naar aanleiding hiervan ontstaat een discussie of onze deelname dan nog wel zin heeft. Zwakman zegt dat we ons moeten realiseren dat er in ieder geval onafhankelijke bewoners aanwezig zijn die toezien op het proces. Maar een bewoner heeft ook zijn nut, omdat hij met een heel andere blik kijkt dan een arts of deskundige. Die hebben soms last van een kokervisie. Bulters zit er ook niet als vertegenwoordiger van ons wijkplatform, maar als individuele bewoner. In het begin is aan alle wijkplatforms gevraagd of zij in totaal twee kandidaten aan konden leveren, omdat ze er graag twee bewoners bij wilden hebben. Er was alleen belangstelling vanuit ons wijkplatform.
Bulters vindt het onderzoek nuttig en dat geldt ook voor zijn aanwezigheid. Hij heeft zelf ook wel degelijk een inbreng. - Rotonde Waterloolaan / Min. v. Houtenlaan (Aalders/Hendriks
Rond deze tijd zou een nieuwe vergadering uitgeschreven worden, maar daar is nog niets van vernomen. - Herinrichting Lange Nieuwstraat
Een optie die onderzocht wordt is het halteren op de rijbaan van het HOV met opstoppingen tot gevolg. Het wonderlijke daarbij is dat de gewone bus wel een insteekhaven krijgt: dus op een en dezelfde locatie worden twee van elkaar versprongen haltes aangelegd.
Het wijkplatform is in ieder geval tegen halteren op de rijbaan en geeft dit aan Verkaik mee.
Op de bijeenkomst met de winkeliers is nog wel naar buiten gebracht dat het aanbrengen van een knip tussen De Noostraat en Zeeweg of ter hoogte van de Velserhof van de baan is. Daar zijn we blij mee.
Een mogelijk zorgpunt is dat er straks gelijktijdig aan de IJmuiderstraatweg en de Lange Nieuwstraat gewerkt wordt.
10. Wijkteamvergadering 19 november 2013
- Agendapunten
Zwakman vraagt of iemand nog agendapunten wil aandragen. Die zijn er niet.
11. Rondvraag
- Bulters noemt het slechte wegdek van de Kennemerlaan. Hij pleit voor een herinrichting.
- Webbe geeft aan dat de Lange Nieuwstraat zaterdagmiddag korte tijd afgesloten wordt voor Sinterklaas. Hij maakt zich zorgen over sluipverkeer in de achterstraten. De ervaring uit het verleden is dat er nooit problemen zijn ontstaan. Het duurt ook maar kort. We zien dan ook geen reden om dit punt op te pakken.
- Van Riet vraagt hoe het park langs de IJmuiderstraatweg ingericht wordt. Er zijn tekeningen, maar die zijn volgens Van de Bos nog niet kompleet. Zo is nog onbekend waar de afvalbakken geplaatst moeten worden. We houden dit in de gaten.
12. Sluiting
Zwakman sluit om 22:00 uur de vergadering.
Afsprakenlijst:
- Allen: Nieuwe onderwerpen voor het jaarplan aanvoeren via e-mail.
- Zwakman zal de gemeente verzoeken om niet te stoppen met de rapportage over de Kennemerlaan en Zeeweg.
- IJmuiden-Zuid: Een werkgroep gaat uitzoeken of er een blauwe zone moet komen rond de schouwburg Velsen.
- Webbe (of Diepstraten) zal een brief schrijven aan de gemeente over het slechte toezicht tijdens werkzaamheden aan de weg.