Notulen Wijkplatform IJmuiden-Noord d.d. 14 februari 2018
Aanwezig namens Wijkplatform
De heer J. (Johan) Zwakman (vztr./secr.)
De heer N. (Nico) van Nijendaal
De heer K. (Klaas) Prins
Mevr. A. (Angelien) Hensen
De heer J. (Jan) van den Bos
De heer K. (Koos) van der Burg
De heer A. (Adrie) van Riet
Mevr. A. (Angela) Scholder
Aanwezig voor inloopspreekuur bewoners / overig
Geen
Aanwezig vanuit politiek / gemeente
Mevrouw A. (Annette) Baerveldt (wethouder)
De heer L. (Leo) Kwant (LGV)
De heer C. (Cees) Sintenie (CDA)
De heer S. (Suleyman) Celik (Velsen Lokaal)
Afwezig/Afgemeld
De heer J. (John) van Opijnen (penn.meester)
Mevr. J. (Joke) Sieraad (notulist)
De heer G. (Gerard) Wessel (plv. vztr.)
De heer J. (Jan) Brezet
De heer Alex Stertefeld
De heer Ad Cornet (bew. Lange Nieuwstraat)
De heer W. (Wim) Nieuwenhuis namens LGV
De heer Frits Vrijhof (LGV)
De heer R. (Rob) Plessius
De heer P. (Peter) Stam (VL)
De heer P. (Piet) Koopman (CDA)
De heer F. (Fred) Kappen (LGV)
De heer M. (Marc) Hillebrink (D66)
De heer H. (Harald) Heijmerikx (vztr. winkeliersvereniging Kennemerlaan)
Mevrouw E. (Esther) Otter
AGENDA
- Opening
- Vaststellen agenda en inloop
- Mededelingen en ingekomen en uitgegane post
– Groenstructuurplan
– Nieuwe voorzitter Ondernemersvereniging IJmuiden Centrum
– Advertentie in de Jutter twee maal zo duur. - Notulen vergadering 10 januari 2018
– Actielijst
Onderwerpen naar aanleiding van deze notulen:
– Bijeenkomst MOR (Melding Openbare ruimte)- - Enquête verlengen openingstijden terrassen Kennemerlaan
– Stand van zaken - De Drempel
– De Drempel stopt in de Spil - Verkeerszaken
– Programma van Eisen Van Poptaplantsoen
– Velserduinplein / Engelmundusstraat
– Werksessie LVVP op 18 januari - Bestemmingsplan IJmuiden-Oost
– Locatie Vliegende Hollander Lagerstraat - Milieu in de IJmond
– Rapportage Werkgroep Milieu- - Windpark Spuisluis
– Verklaring van geen bezwaar is afgegeven - Nieuwe zeesluis en averijhaven
– Het volgende burenoverleg is 19 februari
– Voortgang - Wijkteamvergaderingen
– Voetstapactie
– Volgende wijkteamvergadering 20 februari 2018 - Rondvraag
- Sluiting
- Opening
Zwakman opent om 19:35 uur de vergadering.
- Vaststellen agenda en inloop
De agenda wordt goedgekeurd.
- Inloop:
Er zijn geen bewoners met punten voor de inloop.
- Mededelingen en ingekomen en uitgaande post
- Groenstructuurplan (GSP).
Op 31 januari is er in het gemeentehuis een brainstormmarkt over het GSP geweest. Doel van het plan is de bestaande kwaliteit van landschap en groen te behouden en richting te geven aan de ontwikkeling en het beheer ervan. Bovendien worden met dit nieuwe plan kansen benutten op het gebied van groen en water met betrekking tot verandering van het klimaat en wordt toegewerkt naar een klimaatbestendige gemeente.
Zwakman heeft tijdens deze bijeenkomst voornamelijk aandacht gevraagd voor meer bomen in bepaalde straten. Als voorbeeld heeft hij de Ruyterstraat genoemd. Hij heeft hier uitgebreid over gesproken met Mevr. Jannie Spruyt. Zij gaat dit oppakken. Hier haar reactie:
“Voor we naar de bewoners gaan lijkt het mij verstandig eerst te kijken hoe en waar we bomen kunnen planten. Vervolgens moet er een budget komen. Gaat er nog gewerkt worden in de straat waarbij we aan kunnen haken… enz. Ik moet dat uitzoeken. Dit plantseizoen kunnen ze in ieder geval niet meer mee. Maar we kunnen dan mogelijk aansturen op het volgende plantseizoen. We kunnen dan beslagen ten ijs komen. Bewoners moeten niet met een kluitje in het riet gestuurd worden. Ik zal het eerst in het groenoverleg aankaarten. Daarna lijkt het mij goed om een afspraak te maken.” - Nieuwe voorzitter Ondernemersvereniging IJmuiden Centrum.
Binnen het bestuur is het voorzitterschap overgedragen van Robert Klein (Gall en Gall) naar René Hoogenboom (Subway). Zwakman heeft reeds kennis met hem gemaakt en wil hem graag een keer uitnodigen in onze vergadering.
De ondernemers maken gebruik van een gezamenlijke app om elkaar te informeren (of te waarschuwen) voor allerlei zaken rond het winkelcentrum. Waarschijnlijk wordt Zwakman ook toegelaten tot die app. De wijkagent is ook deelnemer. De app heet Chainels en wordt ook in Beverwijk gebruikt. - Advertentie in de Jutter twee maal zo duur
De prijs voor een advertentie is verdubbeld, omdat er besloten is om ze ook in de Hofgeest te plaatsen. Voor ons heeft dat echter geen toegevoegde waarde.
We besluiten om meer gebruik te maken van Facebook. Scholder zal een account aanmaken.
- Notulen vergadering 10 januari 2018
De notulen worden goedgekeurd.
Er wordt opgemerkt dat iBabs toegankelijker gemaakt wordt voor de burgers.
Actielijst:
- Voetstapactie organiseren in mei
Zwakman heeft 17 mei aan de wijkagent voorgesteld. - Enquête Kennemerlaan uitwerken
Zie agendapunt 5 - Zwakman zal de ondernemersvereniging IJmuiden Centrum vragen of ze van plan zijn een onderzoek in te laten stellen naar de staat van de luifels.
Reactie van de apotheek:
Bij mij was er een hangbeugel kapot, waardoor de luifel is gaan hangen. Ik heb dit gecommuniceerd met de gemeente en bij hen aangegeven dat dit natuurlijk bij meer panden zou kunnen (gaan) spelen. Volgens mijn aannemer was de beugel doorgerot, volgens de gemeente doorgezaagd… De gemeente ziet dan ook geen reden om een vervolgactie in te stellen. Rolvink heeft richting de gemeente aangegeven dat dit wel noodzakelijk is…We zitten dus in een patstelling.
Van Nijendaal stelt voor om nog eens aan de oud voorzitter van de winkeliersvereniging dhr. Piet Schouten te vragen wat hij weet. Zwakman zal dat doen. - Afgesproken wordt dat Zwakman een lijst van verkeerszaken maakt om die t.z.t. te bespreken met dhr. Len Munnik van de afdeling Verkeer. Daar zullen ook de nog open staande punten uit onze laatste schouw in meegenomen worden.
Zie bijlage.
Naar aanleiding van de notulen:
- Bijeenkomst Melding Openbare Ruimte (MOR)
De gemeente is op zoek naar een duidelijk en eenvoudig meldsysteem.
Zwakman heeft gezegd dat hij al jaren naar volle tevredenheid gebruik maakt van de landelijke app “Verbeter de Buurt”. Het voordeel is dat je eenmalig je persoonlijke gegevens invoert (naam, tel.nr, e-mail): dat maakt het doorgeven van een melding heel snel. Bij een melding op de website van de gemeente moet je elke keer al je persoonlijke gegevens opnieuw invoeren.
Nadeel van Verbeter de Buurt is dat de gemeente de gegevens met de hand moet overnemen.
Je kunt ook een melding met een telefoontje aan de gemeente doen. Ook dan moet het mer de hand ingevoerd worden.
- Enquête verlengen openingstijd terrassen Kennemerlaan
Op 8 februari heeft Zwakman een afspraak gehad bij de gemeente om het resultaat te bespreken.
Een 2/3 meerderheid van de omwonenden is tegen het verlengen van de openingstijden van de terrassen. Dat betekent volgens Zwakman dat de openingstijden van de terrassen moeten blijven zoals ze zijn. Hij wil voor de andere klachten, die door de omwonenden ingebracht zijn, een afspraak maken met de burgemeester in aanwezigheid van de bewoners die gereageerd hebben. Dit zou een goed signaal zijn naar de bewoners dat ze serieus genomen worden.
Het resultaat wordt eerst nog in het horecaoverleg van 29 maart besproken alvorens het naar buiten te brengen.
- De Drempel
Reactie van SWV.
“De afgelopen weken zijn er flink wat ontwikkelingen geweest. Het was al duidelijk dat De Drempel geen vergunning voor een tweede bar zou krijgen. De vrijwilligers waren bereid geweest om de drankjes bij de bar van de Spil te halen. Dan zou er in de Drempel wel gedronken mogen worden. Het college heeft daarop besloten om de vergunning van De Spil mbt de lokaliteiten waar gedronken mag worden (in meer ruimtes dan alleen rond de bar) niet uit te breiden. Dit betekent geen drankuitgifte en geen drank nuttigen in de Drempel. De vrijwilligers hebben daarop aangegeven dat de Drempel in huidige staat niet voortgezet kan worden. Het laatste artikel wat in de krant geplaatst is, is gebaseerd op het collegebesluit en eerdere artikelen ( met enkele onjuiste gegevens). Er is niemand geïnterviewd voor dat artikel. Er heeft ook nog een ingezonden brief van de vrijwilligers in gestaan (vrijdag 26 jan).
Als SWV hebben we vervolgens gekeken naar andere mogelijkheden om deze doelgroep binnen te kunnen houden. Het betreffen toch veelal eenzame, oudere mannen, al dan niet met een scootmobiel (60%), een lastige doelgroep om te bereiken. In overleg met de vrijwilligers en beheer van de Spil is besloten om op vrijdagmiddag open te gaan in de barruimte van de Spil. Er zijn dan geen andere activiteiten in de Spil. Openingstijden 14.00 tot 18.30 uur. Bij goed gevolg kunnen we ook de zaterdagmiddag erbij pakken.
Afgelopen vrijdag was de eerste opening. Mijn collega Hans is aanwezig geweest. Er zijn 15 bezoekers geweest, de sfeer was goed. Er is goed gebruik gemaakt van het biljart en het ziet er veelbelovend uit. Aankomende vrijdag ben ik aanwezig. We gaan na een paar keer evalueren en kijken of de vrijwilligers zonder onze aanwezigheid open kunnen. Dan zullen wij daarna op onregelmatige basis aanwezig zijn. Wellicht is het dan ook mogelijk om een kookactiviteit te starten met vrijwilligers en bezoekers.
Verder ben ik bezig met het werven van vrijwilligers om overdag in de ruimte van de Drempel (koffiebar) activiteiten te ontwikkelen. Wordt vervolgd.
De buurtbewoners zijn geïnformeerd tijdens een buurtavond (afgelopen 24 januari) dat we bezig waren met andere opties voor deze doelgroep. Hier waren de gemeente en management aanwezig. Tevens heb ik contact met een buurtbewoner die weet heeft van de concrete plannen en afgesproken dat wij na volgende week nog een keer contact hebben. Zij spreekt namens meerdere bewoners.
Kortom, het is nog niet het definitieve einde van de Drempel.”
We vragen ons af waar de bezoekers van de Drempel naar toe gaan nu ze niet meer naar de Drempel kunnen. We zijn wel van mening dat het niet de bedoeling is dat er in de Drempel onbeperkt drank geschonken kan worden en mensen dronken worden.
- Verkeerszaken
- Programma van Eisen Van Poptaplantsoen en Kennemerplein
– Snelheid remmende maatregel ter hoogte speelveld.
– Hoogte voetbalkooi onvoldoende (opmerking: Kooi boven dicht maken net als op de Lagerstraat.
– Max. snelheid 30 km/uur op .plein en vPoptaplantsoen
– Veilige aansluiting van Moerbergplantsoen op Kennemerplein
– Aandacht voor verspringing Moerberg- vPoptaplantsoen
– Aandacht voor: rijbaan in midden vPoptaplantsoen groeninrichting, verharding weg (ivm geluid)
– Fietsroute tussen IJmuiderstraatweg en Heerenduinweg; apart fietspad vPoptaplantsoen Hierbij aandacht voor de nabijgelegen basisscholen.
– Woonwijk mag door aanpassing vPoptaplantsoen niet gesplitst worden.
– Kunstwerken verwijderen (eventueel andere plaats) en geen bushokjes op het plein, maar naar Moerbergplantsoen.
– Kennemerplein wordt nu als onveilig ervaren.
– Er is nog een schuilkelder onder het plein.
De volgende bijeenkomsten zijn op 27-3 en 8-5. - Velserduinplein / Engelmundusstraat
Het kruispunt Engelmundusstraat met Kalverstraat is heringericht. Nu wordt gewerkt aan de rest van de Engelmundusstraat tot aan de Lange Nieuwstraat. Dit zal in maart klaar zijn; ijs en weder dienende. - Werksessie LVVP op 18 januari met externe klankbordgroep
Zwakman is geweest namens het wijkplatform, Van Nijendaal was er namens Rover.
Het LVVP 2004 ging vooral over inrichting van wegen.
LVVP 2018 loopt tot 2030 en is gericht op het gebruik van de wegen. Voor de lange termijn komt er per raadsperiode een uitvoeringsprogramma. De economie is motor voor mobiliteit, reconstructie van wegen, bijvoorbeeld: Parkweg, Pontplein en schoolomgevingen.
Planning:
– In januari/februari eerste conceptlijnen uitzetten en vervolgens interne ambtelijke ronde: feedback, discussie en verwerken in een concept document
– Het concept wordt besproken met de externe klankbordgroep.
– Het resultaat wordt in de zomer van 2018 besproken met de nieuwe raad.
Tijdens de werksessie mochten we wensbeelden geven voor het vrachtverkeer, openbaar vervoer, auto, voetgangers, parkeren, fiets en een categorie ‘anders’.
Zwakman heeft het volgende ingebracht (deels op persoonlijke titel):
- “60 km/u in plaats van 70 km/u op Kanaaldijk. Dit om verkeerslawaai IJmuiderstraatweg te verminderen.” Hensen vraagt of we hier een besluit over genomen hebben. Zwakman zegt dat dit diverse keren in deze vergadering aan de orde geweest is.
- “De busbaan langs Driehuis gebruiken als ontsluiting van IJmuiden. Heeft veel winstpunten * autoverkeer uit Driehuis *bushalte midden in woonwijk *milieuwinst voor bewoners Driehuis.
“Van den Vondellaan weer openstellen voor OV.”
“Kijken hoe de busbaan gebruikt kan worden als nieuwe ontsluitingsweg Velsen.” - “Niet alle wegen voldoen aan profiel 30 km/u (bijvoorbeeld Kalverstraat).” “Voor veel mensen is de zonering 30 km/u onduidelijk en zelfs onbekend. Daardoor wordt er in deze gebieden gemiddeld te hard gereden.”
Wat zijn de mogelijkheden om te handhaven in 30 km gebieden? Kalverstraat – profiel 30 km/u-zone voldoet niet. Mensen snappen bord 30 km/h-zone niet, geen herhalingsbord. - “Voetgangersoversteek soms wel belangrijk. Stel duidelijke norm, bijvoorbeeld meer dan 5000 auto’s per etmaal op strategische plek een zebrapad (voorbeeld Moerbergplantsoen).”
- “Fietsparkeren bij basisscholen. (Frans de Vilder, Ina de Vos en Johan Zwakman)”
Per e-mail heeft Zwakman nog de aanvulling gedaan.
- Tijdens de afsluiting van Driehuis afgelopen zomer, voor de herinrichting van de wegen aldaar, moest al het verkeer uit IJmuiden langs Oud-Velsen. Om de doorstroming te bevorderen zijn toen de verkeerslichten van het kruispunt Parkweg met de Rijksweg anders ingesteld: belangrijke verkeersstromen kregen langer groen. Dat heeft prima gewerkt. Volgens mij is de afstelling van de verkeerslichten weer teruggedraaid. Het blijft echter een zeer druk kruispunt. Waarom blijft de langere groenafstelling niet gehandhaafd? Zeker in de spits. Ik zie nu weer regelmatig files bij het kruispunt ontstaan. Dit leidt er automatische toe dat verkeer zich gaat richten op Driehuis. Het lijkt me in ieder geval het onderzoeken waard.
- Fietsverkeerslichten zijn heel vaak niet fiets vriendelijk afgesteld. Het is meestal zo dat je op een knop moet drukken als je groen licht wilt krijgen. Dit kan anders: veel beter. Geef altijd groen licht als dit mogelijk is in relatie met de verkeerslichten voor het gemotoriseerd verkeer. Het grote voordeel is dat als je komt aanfietsen je dan in het groene licht kunt ‘vallen’ en niet eerst moet stoppen, op de knop moet drukken en meestal een hele cyclus moet wachten. Het voorkomt ook dat mensen door rood gaan rijden.
- Bestemmingsplan IJmuiden-Oost
- Locatie Vliegende Hollander Lagerstraat
Scholder maakt zich zorgen over de hoogte van de nieuwbouw (3 bouwlagen is 9 meter) en de verhoogde druk op parkeerruimte. Punt is echter dat het bestemmingsplan goedgekeurd is en zolang de plannen daar binnen vallen, heb je niets te zeggen.
Volgens Scholder is er in de directe omgeving een gebouw dat illegaal bewoont wordt (Poolse werknemers?). Volgens anderen zijn er meer plaatsen waar dit het geval is. We spreken af dat we deze informatie verzamelen en doorgeven aan de gemeente.
- Milieu in de IJmond
- Rapportage Werkgroep Milieu
Geen nieuws
- Windpark Spuisluis
- Voortgang
Op 29 januari heeft de commissie R&W (Ruimte & Wonen) van de provincie de verklaring van geen bedenkingen (vvgb) windpark Spuisluis aangenomen en op 12 februari 2018 heeft Provinciale Staten het besluit genomen dat het windpark er mag komen. Onduidelijk is of er nog bezwaarmakers naar de Raad van Staten stappen.
- Nieuwe zeesluis
- Het burenoverleg van 11 december is niet doorgegaan vanwege de sneeuw. Het volgende burenoverleg is 19 februari.
- Voortgang
Verder niets te melden.
- Wijkteamvergaderingen
- Voetstapactie
Zwakman heeft 17 mei aan onze wijkagent voorgesteld. - Volgende wijkteamvergadering 20 februari 2018
Er komen geen punten naar voren.
- Rondvraag
Van Nijendaal: Heeft ergens gelezen dat de realisatie van de Averijhaven voorlopig niet door gaat.
Zwakman: Wijst op de berichtgeving over het openbare toilet in de Engelmundusstraat. Deze is korte tijd geleden geruisloos in gebruik genomen. Er zit een slot op de deur waar je een munt van 50 cent in moet gooien. Zwakman heeft een vrouw gesproken die gebruik gemaakt heeft van het toilet. Ze heeft zelfs een keer opgesloten gezeten en ze vertelde dat het niet goed schoon gemaakt werd (we weten niet wie dat moet doen). De vraag is of er alarmering aanwezig is. Dat is verplicht, omdat het een invaliden toilet is.
Van Nijendaal: Uit verkeerstellingen eind 2017 blijkt dat het verkeer op de Lange Nieuwstraat minder is dan voor de aanpassingen. Daarmee zou de Kleine Ring niet meer nodig zijn? Zwakman zegt dat er tijdens de besluitvorming in de raad een voorstel lag van enkele politieke partijen om eerst het resultaat van de aanpassing van de Lange Nieuwstraat af te wachten alvorens een besluit te nemen over de Kleine Ring. Dat voorstel heeft het niet gehaald. Hij vraagt zich af of er nu een meerderheid in de Raad is om alsnog de Kleine Ring af te blazen. Het zou een prachtig punt zijn voor een politieke partij zijn om het bij de komende verkiezingen in te brengen.
- Sluiting
Zwakman sluit om 21.55 uur de vergadering.
Actielijst:
- Voetstapactie organiseren in mei (Zwakman)
- Enquête Kennemerlaan uitwerken (Zwakman)
- Facebookaccount voor het wijkplatform maken (Scholder).
- Informatie verzamelen over illegale bewoning van buitenlandse werknemers (allen).
- Zwakman zal de ondernemersvereniging IJmuiden Centrum vragen of ze van plan zijn een onderzoek in te laten stellen naar de staat van de luifels.
- Afgesproken wordt dat Zwakman een lijst maakt om die t.z.t. te bespreken met dhr. Len Munnik. Daar zullen ook de nog open staande punten uit onze laatste schouw in meegenomen worden.
PM punten:
- Bushalte Scheldestraat
- Averijhaven
- Visie Noordzeekanaal 2040
Bijlage:
Verkeerszaken voor Len Munnik febr. 2018
Willebrordpark:
- Vanaf het viaduct langs het fietspad naar de bushalte een voetpad aanleggen.
- Aanbrengen tegels voor voetgangers tussen rijbaan en fietspad aan de oostkant van de Willebrordstraat, gericht op de trap van de uitzichtheuvel.
IJmuiderstraatweg:
- Bij de aansluiting vdZwaagstraat op de IJmuiderstraatweg, de stoep verlagen, zodat iemand met een scootmobiel vanaf het fietspad, nadat hij rijbaan overgestoken is, de stoep op kan rijden.
- De parkeerstrook vanaf de fietsoversteek bij de Lumystraat circa 1 meter over een lengte van 3 á 4 parkeerplaatsen naar het noorden verleggen (meer het plantsoen in), zodat de fietsers bij het oversteken goed zicht krijgen om de auto’s vanuit het oosten te zien aankomen.
- Een fietswegwijzer aanbrengen op de hoek van de Schoutenstraat bij de IJmuiderstraatweg met de tekst “Sluizen” en “Pont” en bij T-kruising van het fietspad in het park een wegwijzer richting Schoutenstraat met de tekst “Centrum”. De bomen zodanig snoeien dat de fietswegwijzer bij de T-kruising van het fietspad weer te zien is vanaf de IJmuiderstraatweg
- Schaarhek aanbrengen bij de fietsoversteek aan de zuidkant bij het Witte Theater (aan de noordkant staat er al een).
- Bord verboden te fietsen aanbrengen bij het begin Geul vanaf Halkade en langs de Kanaaldijk ter hoogte van het Witte Theater.
- Een bankje (op een hoog punt) ter hoogte van de kruising Wijk aan Zeeërweg aanbrengen, zodat bewoners van het Visserhuis daar kunnen zitten. Bij het bankje een prullenbak aanbrengen.
- Een prullenbak aan brengen in het park ter hoogte van De Lumeystraat of vdZwaagstraat.
Plein 1945:
- Vluchtheuvel tegenover de bank steekt gevaarlijk uit voor auto’s die vanaf De Noostraat naar de linkerbaan voor de Zeeweg willen. Deze inkorten.
- De afgestelde oversteektijden voor voetgangers zijn erg kort.
- Als fietslicht groen, dan voetgangerslicht ook en omgekeerd.
Lange Nieuwstraat:
- Borden verplicht fietspad?
- Aandacht voor laden en lossen op het Arcadeplein