Notulen Wijkplatform IJmuiden-Noord en -Zuid d.d. 9 jan. 2013
Aanwezig namens Wijkplatform
De heer J. (Johan) Zwakman (vztr./secr.)
De heer G. (Gerard) Wessel (plv. vztr.)
De heer J. (John) van Opijnen (penn.meester)
Mevrouw J. (Joke) Sieraad (notulen)
De heer N. (Nico) van Nijendaal
De heer Jan Bulters
De heer P. (Piet) Dekker
De heer P. (Piet) Schouten
De heer A. (Adrie) van Riet
De heer D. (Dirk) Weidema
De heer K. (Koos) van der Burg
Mevrouw Kardkovâes – Rijnstraat (IJm-Zuid)
De heer W. (Wim) Geels (IJm-Zuid)
Aanwezig voor inloopspreekuur bewoners / overig
De heer Jack Wilderom (Homburgstraat)
Mevr. Marijke Wilderom (Homburgstraat)
De heer Van der Aar (Min. v Houtenlaan)
Aanwezig vanuit politiek
De heer T. (Tom) Kruisman
De heer L. (Leo) Kwant (kwam later)
Afwezig/Afgemeld
De heer J. (Jan) van den Bos
Mw. D. (Dicky) Sintenie
Mevr. P.J. (Pauline) van Bodegraven
De heer F. (Frans) de Filder (IJm-Zuid)
Mevrouw M. (Mariska) Engels
Mevrouw E. (Esther) Otter
De heer W. (Walther) Swarte
Mevrouw G. (Greanca) Wessel
Mevrouw H (Hülya) Kat
De heer P. (Piet) van Deudekom
De heer P.J. (Pieter-Jan) Lubbers
De heer D. (Daan) Ouwehand
De heer A. (Arjen) Verkaik
AGENDA
- Opening
- Vaststellen agenda en inloop
- Mededelingen en ingekomen post
- Notulen vergadering14 nov. 2012
- Verkeersluw maken Lange Nieuwstraat
- Jaarplannen IJmuiden-Noord en -Zuid
- Winkelcentrum IJmuiden: stand van zaken
- Wijkteamvergadering 27 nov. 2012 en 15 jan. 2013
- Positie raadsleden in wpf vergadering
- Rondvraag
- 11. Sluiting
1. Opening
Zwakman opent de vergadering en wenst iedereen een gelukkig en vooral een gezond nieuw jaar toe.
2. Vaststellen agenda en inloop
Er staan twee onderwerpen op de spaaragenda. Die komen de volgende vergadering(en) aan de orde.
Er zijn geen punten voor de inloop.
3. Mededelingen en ingekomen post
- Stand van Zaken website
Onze website wordt goed bezocht.
Zodra het geld van de gemeente voor wijkplatform IJmuiden-Zuid binnen is, kan die zich inkopen in de website en kan de eindafrekening opgemaakt worden. We krijgen dan nog wat geld terug, omdat we voorgeschoten hebben. - Invulling groenstrook IJmuiderstraatweg
Een externe organisatie doet onderzoek naar de flora rond de oude spoorbaan.
Hieronder de reactie op door ons gestelde vragen (is reeds per e-mail rondgestuurd).
– Afscherming naar de Kanaaldijk è Die komt er in de vorm van een haag. Deze moet wel direct na de aanleg een volwaardige afscherming vormen.
– Fietspad è Het fietspad wordt geasfalteerd.
– Hondenuitlaatplaatsen è De gehele strook wordt hondenuitlaatplaats.
– Is het veilig om een fietspad door een hondenuitlaatplaats aan te leggen? è Het gehele fietspad van een afscherming (haag) te voorzien, zodat de honden niet van het gras het pad op kunnen lopen, is te kostbaar (aanleg en onderhoud). De gemeente verwacht echter geen problemen/onveilige situaties. Natuurlijk moet iedereen opletten en heeft daarin zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Dat geldt voor de fietsers, maar de hondeneigenaren moeten hun honden ook onder appél houden. We hebben afgesproken dat als er problemen ontstaan we dan naar bevind van zaken maatregelen nemen. - Nieuwe bomenkapbeleid
Van dhr. Geert Crielaard kreeg ik de volgende e-mail:
Er is de laatste jaren geen enkele aanvraag voor kap geweigerd. Alle verzoeken zijn verleend. Er is een lijst met monumentale bomen opgesteld. In een rapport staan de toetsingscriteria waaraan de bomen moeten voldoen.
Er zal nu niet rigoureus gekapt gaan worden. Voor de gemeente geldt zij de waarde van bomen inziet en dat zij haarzelf een meldingsplicht heeft opgelegd voor het kappen van alle bomen in gemeentelijk eigendom. Dat houdt dus in dat bewoners in de directe omgeving worden geïnformeerd als er werkzaamheden plaats vinden, of dat er via de website of huis-aan-huiskranten melding wordt gemaakt van aanstaande werkzaamheden.
IJmuiden heeft relatief weinig monumentale bomen. Door de korte ligging aan de kust en de leeftijd van de stad staan er nog weinig bomen daar. Wel zijn we van plan deze lijst iedere vijf jaar opnieuw op te waarderen en dus is het een levend document waarin bomen zullen bijgevoegd worden en af zullen vallen (sterfte, ziekte, kap). Als u aanvullingen heeft van bomen die voeldoen, hoor ik het graag en werk ik natuurlijk graag die lijst bij! Als er in het verleden inderdaad geen enkele vergunning geweigerd is, kun je het beter afschaffen. Je bent dan met bureaucratie bezig. Een aanvraag kost ca. € 500,=, ten minste als er geen bezwaar ingediend wordt. Anders wordt het veel meer.
Zwakman gaat met Van Riet nog kijken of er nog meer bomen op de lijst moeten komen. We kunnen nog tot 21 januari met een lijst komen.
Bij de rondgang gaan we tegelijk kijken in welke straten er weinig tot geen bomen staan en waar we willen dat er bomen bij komen. - Kruispunt Waterloolaan ivm komst HOV
In verband met de komst van de HOV-lijn wordt het kruispunt Waterloolaan-Zeeweg-Min. vHoutenlaan heringericht. Er is een klankbordgroep opgericht die reeds twee keer bij elkaar is geweest. Op dinsdag 22 januari heeft Zwakman een uitnodiging gekregen voor de derde en laatste klankbordgroep vergadering. Hij heeft de benodigde stukken reeds toegestuurd gekregen van de afdeling Verkeer.
Van der Aar zegt dat de actiegroep, die is opgericht mbt de komst van de HOV-lijn tussen voornoemd kruispunt en het Tiberiusplein nog niet tevreden is. Het tracé is nog niet aangepast zoals de omwonenden aan beide zijden hiervan dat graag zouden willen. De actiegroep beraad zich nog op te nemen stappen. - Verbeter de buurt
De gemeente Velsen start een experiment met het online platform Verbeterdebuurt.nl.
Via de website of mobiele applicatie van Verbeterdebuurt.nl is het heel makkelijk om een idee voor de buurt op de kaart te zetten en te delen met anderen. Want behalve voor het doen van meldingen openbare ruimte is Verbeterdebuurt.nl ook dé plek om ideeën te lanceren die de buurt nog beter of leuker maken. Daarbij is niet alleen de gemeente de ontvanger, maar de hele ‘gemeenschap’. Iedereen kan op deze ideeën reageren. Als er meer dan 10 mensen gestemd hebben gaat het door naar de wijkteams van de gemeente Velsen. Zo biedt Verbeterdebuurt.nl niet alleen buurtbewoners maar ook bedrijven, woningcorporaties en de gemeente de kans om het idee op eigen manier te ondersteunen. Dit door bijvoorbeeld anderen te mobiliseren of een financieel steuntje in rug.
4. Notulen vergadering 14 november 2012
De notulen zijn reeds ter goedkeuring rondgestuurd.
Afsprakenlijst van vorige vergaderingen:
- Vergaderrooster 2013 rondsturen.
Is gebeurd. - Met Van Riet een rondgang maken om na te gaan waar laanbomen geplaatst kunnen worden.
Open. - Zwakman zal het overzicht van Van Riet mbt de IJmuiderstraatweg rondsturen.
Is gebeurd.
Naar aanleiding van de notulen:
- Voortgang nieuwe zeesluis (Zwakman en Dekker)
Amsterdam en de Provincie hebben geld vrijgemaakt voor dit project.. - Visie Noordzeekanaal 2040 (Dekker en Bulters)
Op 3 dec. is er een werkatelier geweest in Beverwijk over de visie Noordzeekanaal 2040. De volgende is op 22 januari.
Enkele opmerkingen uit de eerste bijeenkomst:- Spaarnwoude kan ‘Central Park’ van de regio worden. Wordt misschien wel kleiner, maar kan intensiever gebruikt worden.
- Verder een unanieme oproep om de open gebieden zoals onder andere de Wijkermeerpolder ook zo lang mogelijk open te houden en alleen in allerlaatste instantie op te geven voor bedrijvigheid.
- Zie groen als economische motor, gooi vervuilende elementen uit de haven en ontwikkelen wel het landschap, en zoek ontwikkelingen die niet schadelijk zijn voor milieu en groen.
- Bouw zoveel mogelijk binnenstedelijk, geen nieuwe uitleglocaties meer.
- Er is gesproken over wat te doen met de onbenutte geluidsruimte? Welke potentie is er nog? Als er wordt uitgebreid, zoek dan naar schone bedrijven, hoogwaardige industrie, niet het makkelijke en gewone.
- Ga eerste oude bedrijventerreinen opknappen, zonder dat je direct aanslag doet op andere ruimtes.We zijn erg bang dat de havenuitbreiding van uit Amsterdam steeds dichter naar IJmuiden toe komt. Spaarnwoude zou een buffer moeten zijn, maar of dat voldoende gerespecteerd wordt is zeer de vraag.
- Adviesgroep gezondheidsmonitor (Weidema en Bulters)
De eerst bijeenkomst is niet doorgegaan.
5. Verkeersluwmaken Lange Nieuwstraat
Op 20 november is de klankbordgroep voor de tweede keer bij elkaar geweest. Zwakman heeft een verslag gemaakt. Daarna zijn Nijendaal en Zwakman nog bij wethouder Vennik geweest. Het idee om het Plein 1945 tussen De Noostraat en Zeeweg af te sluiten en het verkeer naar de Troelstraweg door te trekken willen ze niet overnemen, ook niet als het afslaat bij de Vermeulenstraat. Het is al moeilijk genoeg om de bewoners mee te krijgen in de komst van de HOV-lijn in hun straat.
Hij laat de vier verschillende varianten zien.
We hebben gediscussieerd over de gevolgen voor het vPoptaplantsoen. Het is de bedoeling om deze straat recht door te trekken naar de IJmuiderstraatweg. De verwachting daarbij is dat er meer verkeer van de Lange Nieuwstraat met bestemming Kennemerlaan voor deze route gaat kiezen. Het doortrekken van het vPoptaplantsoen gaat wel ten koste van groen.
Voor variant 3 (knip Plein 1945) en 4 (knip ter hoogte Velserhof) zien we grote problemen. Het wordt dan voor veel mensen uit IJmuiden heel lastig om hun huis te bereiken. Er zal dan veel sluipverkeer ontstaan. Dat probleem heeft variant 2 (kleine ring met eenrichtingverkeer om het centrum) niet. Doordat je eenrichtingverkeer instelt bereik je direct dat er nog maar de helft van het verkeer door de Lange Nieuwstraat gaat. Wel zal de Kalverstraat en vooral de Oosterduinweg, beide onderdeel van de kleine ring, veel drukker worden. Variant 2 is de enige variant die op alle criteria een plus scoort.
Het ziet er naar uit dat er in twee fasen gewerkt gaat worden. Bij fase 1 zal alleen de Lange Nieuwstraat aangepakt worden met het doortrekken van de weg naar de Troelstraweg. Er komen dan wel verkeerslichten op het kruispunt Lange Nieuwstraat-Zeeweg-Plein 1945. Misschien dat dan ook al de optie vPoptaplantsioen uitgevoerd wordt? Feitelijk is dit dan variant 1. Daarna zou gekeken kunnen worden wat het effect is en of de Lange Nieustraat dan rustiger is geworden. Bij de beoordeling van de vier varianten scoort deze variant niet hoog.
6. Jaarplannen-speerpuntenplannen IJmuiden-Noord en Zuid
De discussie over het jaarplan van IJmuiden-Noord heeft al plaats gevonden via de e-mail. De discussie spitste zich toe op het hondenbeleid. Het voorstel van Zwakman om de honden uitlaatplaats rond de Watertoren te verplaatsen binnen het Watertorenpark wordt niet overgenomen. We laten het aankomen op de wens van de mensen die in de Watertoren wonen.
Zwakman neemt het jaarplan van IJmuiden-Zuid door. Dit levert geen aanpassingen op.
7. Winkelcentrum IJmuiden
Zwakman meldt dat de heer Bas van Gent bezig is met wat schetsen voor extra winkels tussen huidige winkels en de flats er tegenover. Volgens de winkeliers kunnen deze winkels alleen aantrekkelijk worden als ze voldoende diep zijn: minimaal 10-12 m. Zwakman is een discussie gestart met dhr. Kommer Sneeuw over welke ruimte er nodig is voor het verkeer. Onderstaande tabel is daar de weerslag van (breedte in meters).
Profiel van Noord naar zuid Breedte (m) Opmerking
Ruimte tussen winkels 7,0
Winkeldiepte 9,0 Wens is min. 11 m
Voetpad achter winkels 1,5 Alleen bij deuren achter winkels
Fietspad 2,5
Dubbele rijbaan 6,5
Parkeerstrook met bomen 3,0
Fietspad 2,5
Stoep voor de flats* 2,0
* Voor de flats is er nog 1 m eigen grond met daarop een trappetje bij de portieken. Hierdoor is 2 m misschien toch acceptabel.
De beschikbare ruimte is hiermee voor de extra winkels beperkt tot 9 m en op deze manier is minimaal 11 meter niet haalbaar. Je kunt aan de volgende oplossingen denken.
- (4, 7) Fietspaden aan één kant realiseren. (De 2 x 2,5 m kan dan 3 m totaal worden?). Dan hou je echter de huidige ongewenste onveilige situatie en dat zal niemand willen.
- (6) De parkeerstrook voor de flats achterwege laten. Dit zullen de bewoners van de flats niet willen en het Woningbedrijf zal tegen zijn.
- (3) Het voetpad achter de winkels weglaten. In principe is die niet nodig. Er is niet per sé een uitgang achter de winkels nodig. Zeker niet als nooduitgang. Door het weglaten hiervan wordt er 1 tot 1,5 meter gewonnen en kan de winkeldiepte toenemen tot 10 m.
Fun Village (voorheen Fun Valley)
De voorstanders van Fun Village kijken vooral naar de werkgelegenheid voor deze regio: realisatie en daarna personeel en onderhoud. Er circuleren aantallen van 3.000 tot 3.500 voltijdbanen. Dit zou veruit opwegen tegen de nadelen, namelijk dat het ten koste gaat van enkele (hoeveel en welke?) winkels in IJmuiden. Overigens wordt er daarbij ook gedacht dat de IJmuidenaren niet warm lopen voor een factory outlet. De kleding is daar veel te duur. Dus blijven ze hier kopen.
Op de opmerking dat er al voldoende factory outletcentra in Nederland zijn wordt gezegd dat ze bang zijn dat er sowieso een factory outletcetrum komt. Als Velsen tegen is gaan ze naar Amsterdam. In dat geval hebben het vogeltje over het touwtje laten springen.
Sugar City
Het ziet er naar uit dat de financiering van het outletcentrum Sugar City bij Halfweg rond is. Twee beleggingsmaatschappijen, waarvan één Spaanse, gaan dit project bouwen. De naam wordt The Style Outlet. Het krijgt een omvang van 24.000 m2 met mode- en sportzaken en biedt werkgelegenheid aan 600 arbeidsplaatsen, naast werk voor bouw, toeleveringsbedrijven en horeca.
B&W Haarlem hebben gemeld dat ze tegenstander zijn. Ze zijn bang dat het ten koste gaat van het winkelbestand in Haarlem. Dezelfde angst die er in Zoetermeer was met de komst van een outletcentrum in hun stad. Die gaat nu ook niet door.
Wij zijn ervan overtuigd dat met de komst van outletcentrum Sugar City er zeker geen plaats meer is voor Fun Village. Hopelijk ziet het bestuur van Velsen dat ook in.
8. Wijkteamvergadering 27 nov. 2012 en 15 jan. 2013
Het verslag van de vergadering van 27 nov. zat bij de uitnodiging. Er zijn geen vragen over dit verslag.
Er worden geen punten voor de vergadering van 15 jan. aangedragen.
Van Nijendaal kan niet mee. In plaats van hem gaat Weidema mee.
9. Positie raadsleden in deze vergadering
Er is een discussie ontstaan over de positie van de raadsleden en steunfractieleden in onze vergadering.
Het volgende is in het Presidium afgesproken.
- Een (steun)fractielid kan feitelijke onjuistheden recht zetten, ook uit eigener beweging. Niemand is erbij gebaat als deze onjuistheden een eigen leven gaan leiden.
- Een (steun)fractielid kan uitleg geven over procedures en de stand van zaken daarin indien de wijkwethouder afwezig is, want anders is hij degene die primair verantwoordelijk is.
- Een (steun)fractielid stelt geen inhoudelijke vragen tijdens de vergadering. Het beste is de verschillende rollen en verantwoordelijkheden – raadslid versus lid wijkplatform – in de vergadering van het wijkplatform goed gescheiden te houden en in principe niet te interveniëren, ook niet door het stellen van inhoudelijke vragen. Uiteraard kan dit wel na de vergadering, want een raadslid behoort zijn oor goed te luisteren te leggen richting dat wat speelt in de samenleving (dit geldt uiteraard niet enkel voor wat er bij wijkplatforms leeft, maar ook voor dat wat leeft bij andere instellingen, burgers, bedrijven e.d.).
- Een (steun)fractielid doet niet mee aan de inhoudelijke bespreking van onderwerpen in het wijkplatform. Vermeden moet worden dat de indruk bestaat dat de besluitvorming in het wijkplatform hierdoor beïnvloed is. Een (steun)fractielid laat zijn of haar politieke mening op dat moment niet horen. De discussie in het wijkplatform kan wel input opleveren voor de afwegingen en oordeelsvorming in de eigen fractie als dat onderwerp nadien in het raadsplein wordt behandeld.
De punt 1 en 2 zullen geen discussie opleveren.
Punt 3 is discutabel. Een steunfractielid moet kunnen vragen hoe we over een bepaald onderwerp denken. Hij/zij zal overigens geen politieke vragen stellen.
Bij punt 4 kan gezegd worden dat het niet de bedoeling is om te gaan discussiëren met raadsleden. Het wijkplatform moet onbevangen zijn mening kunnen vormen.
Zwakman zegt dat hij afwijking ziet met de gangbare praktijk. De (steun)fractieleden hielden zich altijd al aan deze regels. Je kunt hooguit zeggen dat het wat bevoogdend is om dit nu vast te leggen.
10. Rondvraag
- Bulters heeft BOR (Beheer Openbare Ruimte) benaderd over het weghalen van bladeren met daarbij het verzoek HVC aan te sturen, omdat die slecht bereikbaar was. Toen hij naderhand bij HVC ging vragen of ze de vraag doorgekregen hadden, bleek dat niet het geval te zijn. Een week later wilde hij het probleem van een vastzittende ondergrondse container doorgeven aan HVC. Ze waren opnieuw niet bereikbaar, maar het melden via BOR heeft ook niet geholpen.
- Er zijn meer slechte ervaringen over het doorgeven van klachten aan HVC. Misschien ligt het probleem bij de centrale meldkamer, die het vervolgens niet doorgeeft aan HVC Velsen.
Zwakman heeft een keer een digitale melding gedaan dat het licht van de klok van het stadhuis het niet deed. Enige weken later kreeg hij het bericht dat de melding afgehandeld was. Het licht doet het echter nog steeds niet. Dit lijkt op vervalsing van de statistiek, want de afdeling BOR wordt aangesproken op de afhandeling van het aantal meldingen binnen een bepaalde tijd. - Geels vraagt of Zwakman nog gaat inspreken over het winkelcentrum. Hij belooft hierop terug te komen.
11. Sluiting
Zwakman sluit om 22:15 uur de vergadering.
Afsprakenlijst:
- Zwakman zal Geels melden of hij op 24 januari gaat inspreken in de carrousel over het winkelcentrum.