Notulen Spreekuur Wijkplatform IJmuiden-Noord en -Zuid 3 december 2013
Aanwezig: Wethouder Verkaik, Taco van Vuuren (politie), Jacob Rooij (gemeente), Emiel Webbe (vztr. wpf IJm-Zuid), Johan Zwakman (vztr. wpf IJm-Noord), Janneke Kiekebos (Zuid), John van Opijnen (Noord), Dirk Weidema (Noord), Nico van Nijendaal (noord).
Bewoners: Cor de Heer (Rijnstraat), J. Servaas (De Ruyterstraat).
Besproken onderwerpen
- Publieksruimte gemeentehuis
Voorheen was het zo dat je voor de balie kon zitten. Nu moet je blijven staan. Dat kan voor gehandicapten een probleem zijn. Er is een verlaagde balie. Die is bestemd voor mensen in een rolstoel, maar er staat geen stoel voor mensen die moeilijk kunnen staan.
Rooij neemt dit punt mee. - Bomen in IJmuiden
Er wordt aangedragen dat er steeds meer bomen verdwijnen in IJmuiden die niet vervangen worden. Het wijkplatform heeft dit ook geconstateerd. Het punt staat al heel lang op de actielijst van het wijkplatform. Naar aanleiding van het nieuwe bomenplan (monumentale en waardevolle bomen) heeft het wpf daar een notitie over naar het college gestuurd (lees hier). Daarin is aangegeven in welke straten naar de mening van het wpf te weinig of geen bomen in de straat staan. Zwakman is hierover benaderd door dhr. Geert Crielaard (gemeente) en heeft met hem een rondje door IJmuiden-Noord gelopen. Hoewel hij het ook op veel plaatsen met hem eens was, kreeg Zwakman heel vaak te horen dat er geen bomen geplant kunnen worden i.v.m. kabels en leidingen in de grond. Het is ook geen beleid om in straten waar geen bomen staan, maar waar aan het eind van de straat wel uitzicht op bomen is, bomen te planten. Zwakman heeft heel specifiek gewezen op De Ruyterstraat. Dit is een lange straat waarin geen boom is te bekennen. Het idee is naar voren gekomen om bomen op de kruispunten met de zijstraten te planten. Dit kan ook een oplossing zijn voor andere straten. Dan gaan de bomen ook niet ten koste van parkeerplaatsen. - Bomen in de Rijnstraat (De Heer)
De Rijnstraat en wijde omgeving is afgelopen zomer herbestraat. Ook zijn er bomen geplant, echter niet overeenkomstig de tekening. De Heer pleit ervoor dat dit alsnog gebeurt. Dat zal in ieder geval nog gebeuren op plaatsen waar een plantgat aangebracht is (IJsselstraat). De Heer heeft te horen gekregen dat voor de Rijnstraat (thv nr 7 en nr 17) op de op tekening aangegeven plaatsen geen bomen geplant kunnen worden i.v.m. kabels en leidingen (volgens Hennie Kok van de gemeente). Echter er is tijdens de aanleg volgens De Heer wel een plantgat op de op tekening aangegeven plaats aangebracht en ook voorzien van zwarte aarde, maar er is uiteindelijk geen boom geplant. Er is gewoon bestrating over de zwarte aarde aangebracht. Volgens De Heer gebeurde dit vlak voor de bouwvakantie en wilde men snel klaar zijn. Hij bestrijdt dus de opvatting van de gemeente dat er geen bomen bij zouden kunnen. Waarom anders wel een plantgat maken? - Parkeren
Er wordt gevraagd of vergunning parkeren, met voor iedereen een eigen gemarkeerde plaats, mogelijk is. In de Zeeheldenbuurt is heel beperkt parkeerruimte beschikbaar. Deze wens kan niet vervuld worden. De gemeenteraad is tegen vergunning parkeren.
Naar aanleiding hiervan pleit het wpf er nog eens voor om toch vooral bij nieuwbouw te zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein komen. Bijvoorbeeld een parkeergarage. Het mag niet zo zijn dat er door nieuwbouw nog meer parkeerproblemen ontstaan. De woningcorporaties zijn tegen het bouwen van een parkeerkelder. Het probleem is dat je in de sociale huursector bewoners niet kunt dwingen om de parkeerplaats te huren. Er zijn voorbeelden dat parkeergarages nauwelijks benut worden. - Parkeren voor minder validen
Er komen twee voorbeelden naar voren van mensen die voor zichzelf een invalide parkeerplaats aangevraagd hebben. Betrokkenen kregen wel een invalide parkeerkaart, maar de parkeerplaats is er niet gekomen. De gemeente gaat in een dergelijke situatie kijken of er te allen tijde in een straal van 100 meter voldoende vrije parkeerplaatsen zijn. Dat was hier het geval. Er wordt aangevoerd dat er gekeken is in een vakantieperiode en ook niet ’s avonds. Vooral ’s avonds staat het overal vol en durven beide niet meer weg te gaan.
De gemeente is spaarzaam met het uitgeven van gereserveerde invalide parkeerplaatsen. Dat gaat ten koste van de spaarzame parkeerruimte. Het wpf vind dat je in een omgeving waar de parkeerdruk heel hoog is (dat is het geval in de Zeeheldenbuurt) je zonder meer een aanvraag voor een invalide parkeerplaats moet honoreren. Een invalide parkeerplaats is belangrijk, want dan kunnen mensen langer in hun eigen huis blijven wonen. En op plaatsen waar wel voldoende parkeerruimte is kun je feitelijk ook probleemloos een aanvraag voor een invalide parkeerplaats honoreren. Immers er is daar geen parkeerprobleem. We zijn het dus niet eens geworden. Het advies aan betrokkenen zal zijn om de aanvraag nog eens te herhalen. Het wpf heeft informatie dat de parkeerdruk in zijn omgeving erg hoog is. - Dumpen van vuil naast de ondergrondse containers (schriftelijke melding van mw. De Vries)
Het komt vaak voor dat mensen hun vuil naast de container dumpen als die vol is. Het gebeurt ook dat er grof vuil gedumpt wordt.
Als het vuil er ligt moet niet HVC, maar de gemeente gebeld worden. Die schakelen de toezichthouders in en die gaan proberen te achterhalen wie de schuldige is. Als die niet te achterhalen is, schakelen zij HVC in.
Als mensen zien dat iemand grof vuil dumpt, bijvoorbeeld uit een auto, dan zou de gemeente graag willen dat het autonummer genoteerd wordt (of maak een foto). Dit kan dan doorgegeven worden aan de gemeente, maar ook aan de politie. Een dergelijke melding wordt altijd anoniem afgehandeld. - Vuil in containers waar dat niet hoort (mondelinge melding aan Zwakman)
Op het Velserduinplein gebeurt het regelmatig dat mensen hun afval van de snackbar in een container gooien die daar niet voor bestemd is. Er staat aan de kant van de Velserduinweg namelijk alleen containers voor plastic, glas en kleding. Er staat geen afvalbak. Op zich netjes dat de mensen het niet op de grond gooien, maar het is niet de bedoeling dat het in een verkeerde container terecht komt. Het vervuilt het gescheiden afval in de containers. Het plaatsen van een afvalbak lost dit probleem eenvoudig op. Het punt wordt meegenomen naar het wijkteam. Mogelijk kan de eigenaar van de snackbar gevraagd worden om de afvalbak regelmatig te legen. - Te hard rijden (Weidema)
In sommige straten wordt veel te hard gereden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de IJmuiderstraatweg. Van Vuuren zegt dat mensen al snel het gevoel hebben dat er te hard gereden wordt, maar is bereid een keer met Weidema een meting met een lasergun te doen. De gemeente maakt gebruik van een digitaal snelheidsbord waarop direct zichtbaar wordt wat de snelheid is. Dit bord kan tijdelijk op een locatie geplaatst worden om aan voorbijgangers inzichtelijk te maken wat de momentane snelheid is op dat stuk weg. De meetgegevens worden ook opgeslagen. Naar aanleiding van die gegevens kan de gemeente aanvullende maatregelen nemen. Op dit moment is er een lange wachtlijst met locaties waar dit elektronisch bord geplaatst gaat worden.
Nagekomen tav zitten voor de balie van het gemeentehuis:
We hebben in navolging van alle gemeenten in Nederland ( en hiermee bedoel ik de gemeenten met nieuwbouw of verbouw ) geen zitplaatsen meer aan de balie’s. Dit is een bewuste keuze. ( dit is onder andere uit oogpunt van veiligheid; met losse stoelen zou gegooid kunnen worden ) Wanneer mensen komen die fysieke problemen hebben en daardoor niet aan een balie kunnen staan is het de bedoeling dat de medewerker van het KCC of Burgerzaken deze persoon meeneemt naar een spreekkamer. De spreekkamer is volledig toegerust op de minder valide medemens.
Mocht het voorkomen dat vanwege de aanwezige vaste apparatuur ( bijvoorbeeld voor de vingerafdruk ) een burger niet meegenomen kan worden naar een spreekkamer dan hebben we 2 losse stoelen achter de balie klaarstaan om deze tijdelijk voor de klant vóór de balie te zetten. Na het bezoek van de klant zullen de stoelen weer direct weggehaald worden door de medewerker KCC/Burgerzaken. Vanaf april/mei 2014 zal deze laatste taak worden overgenomen door de gastheer/vrouw die tijdens kantooruren in de publiekshal aanwezig is.