Algemeen
Het wijkplatform is blij dat er eens in de twee jaar een leefbaarheidsmonitor gehouden wordt. Het is een goed instrument om de ontwikkelingen in de wijk in kaart te brengen. De eerste leefbaarheidsmonitor die we als wijkplatform besproken hebben dateert van 2004. Deze was echter nog niet zo specifiek als de latere monitoren. Vanaf 2007 komen meer specifieke resultaten naar voren. We constateren dat de leefbaarheid in IJmuiden-Noord sinds 2007 geen enkele vooruitgang heeft geboekt.
De resultaten (zie ook de tabel)
Het wijkplatform constateert uit de rapportage dat de hoogste scores worden bereikt door parkeeroverlast (55%), rommel op straat (50%), hondenpoep (49%) en overlast door te hard rijden (48%). Verder ervaart nog steeds 21% geluidsoverlast door verkeer en heeft 21% last van agressief verkeersgedrag. Tenslotte is er dan nog relatief veel overlast door dronken mensen op straat en ondervindt 15% van de bewoners overlast door beschadiging of vernieling van auto’s.
Ten opzichte van 2011 laat de parkeeroverlast van alle vormen van overlast de grootste stijging zien in IJmuiden-Noord. Ook ligt er volgens de bewoners van deze wijk steeds meer rommel op straat. Daarmee behoren deze problemen inmiddels, samen met overlast door te hard rijden, tot de grotere overlastproblemen van IJmuiden-Noord.
Conclusie
Als we terug kijken tot 2007, constateren we dat in al die jaren op de hierboven genoemde punten totaal geen vooruitgang geboekt wordt. We zijn hier zeer teleurgesteld over. Uiteraard is er gezocht naar de oorzaak waarom IJmuiden-Noord slecht scoort. Genoemd wordt de winkelfunctie (Lange Nieuwstraat, / Marktplein / Kennemerlaan) en het uitgaansgebied Kennemerlaan. Die oorzaken neem je niet weg. We vinden dit wel reden om extra aandacht aan IJmuiden-Noord te besteden.
We zijn dan ook van mening dat de gemeente met een plan van aanpak moet komen om er in ieder geval voor te zorgen dat de cijfers voor IJmuiden-Noord over twee jaar beter uit de bus komen. Op zijn minst moet er meer toezicht van politie, BOA’s en toezichthouders komen om de leefbaarheid op hiervoor genoemde punten te verbeteren. Een conclusie die we twee jaar geleden ook al getrokken hebben en waarvan we niet kunnen constateren dat hier wat mee gedaan is.