Verslag Presentatie Windpark Spuisluis 10-09-2014
Mevr. A. Melchers (Eneco) en de heer D. Spiering (Windpark IJmond) geven tijdens een wijkplatformvergadering een presentatie over de plannen van de provincie omtrent het nieuwe beleid voor ontwikkelingen rondom wind op land naar aanleiding van het windpark initiatief dat zij op de Spuisluis hebben.
De provincie heeft zich geconformeerd aan het landelijk beleid dat inhoudt dat in 2020 14% van de opgewekte energie duurzaam moet zijn. De windenergie op land moet dan 6.000 MW zijn. Voor Noord-Holland betekent dat 685,5 MW. In eerste instantie dacht de provincie Noord-Holland voldoende turbines te kunnen plaatsen bij de Wieringermeer, in latere onderhandelingen met het rijk bleek 105,5 MW bijgeplaatst te moeten worden. Hiervoor moest men nieuwe locaties vinden. In de notitie “Reikwijdte en Detailniveau (NRD)” van mei 2014 zijn de zoekgebieden voor deze extra 105,5 MW in kaart gebracht. In de Plan-MER van dit najaar worden de zoekgebieden definitief. Als dat gebeurd is vragen de initiatiefnemers vervolgens vergunningen en subsidie aan.
De criteria voor de provincie zijn dat weidevogelleefgebieden, de ecologische hoofdstructuur en ecologische verbindingzones, aardkundige monumenten, UNESCO werelderfgoed, voormalige nationale landschappen en te korte afstand tot geluidsgevoelige objecten (woningen) uitgesloten zijn. De minimale afstand tot woningen moet minimaal 4x de ashoogte zijn. Op nieuwe locaties moeten minimaal 6 windturbines in een lijnopstelling geplaatst worden. Verder moeten er voor elke nieuw te bouwen windturbine twee oude windturbines opgeruimd worden.
Eneco wil samen met Windpark IJmond Windpark Spuisluis ontwikkelen. Er wordt gedacht aan zes tot acht windturbines (afhankelijk van de grootte) die geplaatst moeten worden tussen de Spuisluis en de pont. De ashoogte wordt waarschijnlijk tussen de 80 – 120 meter met wieken tot 60 meter lang. Het vermogen is waarschijnlijk rond de 3 MW. De afstand tot de woonwijken wordt ca. 500 – 650 m, vanzelfsprekend zal er worden voldaan aan de wet- en regelgeving op het gebied van geluid en slagschaduw. Er wordt door de provincie als ook door Eneco zeer aan gehecht om het park in overleg met de omgeving tot stand te brengen.
De provincie vindt de locatie voor de windturbines tussen de spuisluis en de pont een zeer geschikte locatie. De voordelen zijn: de industriële achtergrond; woningen zullen nergens last van slagschaduwen hebben van draaiende wieken, en de afstand tot de woningen is ruim voldoende.
Wij dragen als bezwaar aan dat het geluid over water veel verder draagt dan over land. Daarnaast ervaart het noordoostelijk deel van IJmuiden (de Willebrordstraat) al 20 jaar overlast van het schroot overslagbedrijf Velserkom. De geluidsnorm van Velserkom ligt al tegen het wettelijk maximaal toegestane niveau aan.
Dhr. Spiering geeft aan dat er in een zogenaamde quickscan gekeken is naar de geluidsoverlast. Een windmolen produceert een geluidsniveau van 100 – 104 dBA. Op de gevel van huizen blijft het geluid volgens de scan binnen de normen. Wat dit betekent als je dit optelt bij het gemiddelde geluidsniveau van Velserkom moet in een gespecialiseerd geluidsonderzoek worden bepaald. Eneco biedt aan dit samen met ons te onderzoeken.
Er volgt een discussie over de windturbine structuurkaart Noord-Holland met daarin opgetekend tien mogelijke locaties. Per locatie zijn één of meer lijnopstellingen van minimaal zes windturbines mogelijk. Het gaat dan om in totaal 20 lijnopstellingen, waarvan Windpark Spuisluis er één is. Voor 105,5 MW zijn zes lijnopstellingen van zes windmolens van 3 MW (6 x 6 x 3 = 108MW) nodig, maar de provincie wil dat er voor elke nieuw te plaatsen windturbine twee oude verdwijnen. Dit betekent dat er ongeveer tien locaties gevonden moeten worden. Voor zover bekend is er op dit moment nog geen waardeoordeel aan de locaties toegekend. Het is dus niet mogelijk in te schatten wat de kans is dat Windpark Spuisluis doorgaat. Uit de reacties van de aanwezigen van het wijkplatform wordt duidelijk dat niemand voor realisatie op deze locatie is. Op de vraag van Melchers wat er gedaan moet worden om de eventuele komst het windpark acceptabel te maken en hoe ze met ons in gesprek kan komen komt nog geen duidelijk antwoord. Hier zullen we nog intern over moeten beraden. Ze biedt ons de mogelijkheid aan om een excursie te organiseren.
Op een vraag waarom niet meer uitgeweken wordt naar plaatsen op zee wordt geantwoord dat plaatsing op land landelijk beleid is en los staat van plaatsing op zee. Voor beide onderdelen ligt een ambitieuze doelstelling. Overigens moet bedacht worden dat plaatsen op zee drie keer zo duur is als plaatsen op land.
We vragen ons ook af waarom de Afsluitdijk niet aangewezen wordt. Waarschijnlijk is deze locatie vervallen door een sterke lobby van milieuorganisaties. Wij betreuren het dat hieraan toegegeven is.
De gemeente Velsen heeft al heel lang de wens om uiteindelijk in 2020 energie neutraal te worden. In 2005 is het Windturbine beleidsplan opgesteld. Deze doelstelling is gesteld voor 2015. De doelstelling was verwerkt in het bestemmingsplan Zeezicht.
Die voorzag in een uitbreiding van de windturbines op de Reyndersweg van 3 naar 6 en het plaatsen van windturbines aan de noordkant van het Noordzeekanaal tussen de spuisluis en de pont. Hier zou plaats zijn voor in totaal 8 windturbines (afhankelijk van de grootte). De provincie heeft hier bezwaar tegen aangetekend. Omdat de gemeente inzag dat procederen geen zin had heeft zij de plannen uit het bestemmingsplan geschrapt. Het lijkt erop dat ze niet wilden dat de gemeente bepaalt dat daar windturbines zouden komen, maar dat ze dat zelf willen bepalen. Deze week kwam de provincie namelijk met een persbericht waarin genoemde locatie opgenomen is. Op ons komt dit als heel verwarrend over, om niet de woorden onbehoorlijk bestuur te gebruiken.
De doelstelling van energie neutraal heeft Velsen overigens al voor 2/3 deel bereikt door de drie windturbines op de Reyndersweg, zonnepanelen en de vuilverbranding van het huisvuil uit Velsen door HVC in Alkmaar. Het uitbreiden van het aantal windturbines van drie naar zes op de Reynders zou in principe ruim voldoende zijn om energie neutraal te worden. Het is in de ogen van de gemeente een perfecte locatie, zowel wat ligging betreft ten opzichte van bebouwing als rendement. Dit wordt bevestigt door Eneco en Windpark IJmond. Er zijn weinig locaties in Nederland die zo’n hoge windopbrengst hebben. De provincie is echter tegen het uitbreiden op de locatie Reyndersweg, dit zeer tegen de wens van Velsen. Wonderlijk is ook dat je met drie erbij voldoet aan de voorwaarde van de provincie dat er minimaal zes op een rij moeten staan. Die voorwaarde lappen ze hier dus aan hun laars.