Velsen De Velsense politie wil nóg actiever de bewoners stimuleren om sneller en vaker met haar contact op te nemen in geval van vandalisme of crimineel gedrag. Met een eigen website, facebookaccount, twitter wil de politie mensen informeren over zaken die in de wijk afspelen, maar ook contacten opbouwen.
Het proefproject ’horen, zien, melden’ in het IJmuidense Zee- en Duinwijk wordt daarom dit jaar nog uitgerold over de hele gemeente. De officiële aftrap is waarschijnlijk in september, zei Jerry Ramdayal van politie Kennemerland gisteravond tijdens een bijeenkomst in Velsen-Noord. De ontmoeting in wijkcentrum De Mel/Watervliet was tevens bedoeld als uitleg over de te starten Whats App buurtwacht in het gemeentedeel boven het Noordzeekanaal.
Politieproject
Horen, zien, melden’ is een politieproject waaraan verder de woningbouwcorporaties, wijkpatforms en de gemeente meedoen. En uiteraard de Velsense burger. Deze laatste is van essentieel belang. Die moet ten slotte melding maken van een inbraak, vernieling, overlast of een verdachte situatie. Bijvoorbeeld dat er op een parkeerplaats in drugs gedeald wordt. ,,Veel burgers durven namelijk nog steeds niet 112 te bellen. Dan is dit een goed alternatief”, aldus Jerry Ramdayal. Via facebook zijn direct veel buurtgenoten op de hoogte wat zich in de wijk afspeelt. Een cöordinator speelt de informatie door. Omgekeerd kan de politie via facebookpagina horenzienmelden ook informatie kwijt over bepaalde trends in buurten en onveilige situaties.
Werven
De eerstkomende weken gaat een projectgroep zich bezighouden met het werven van deelnemers. Dat kan via informatiebijeenkomsten, zoals dinsdagavond in Velsen-Noord. Vooralsnog moet het politieproject het doen zonder een Whatsapp-buurtwachtgroep, een berichtengroep waar buurtbewoners elkaar waarschuwen wanneer zij iets verdacht zien. Na het melden bij 112 kan dit in een bericht worden gedeeld, zodat met een signalement de andere deelnemers alert worden ge-maakt en uit kunnen kijken naar deze persoon of verdachte situatie.
Uit de woorden van wijkagent Ramdayal blijkt dat er nog juridische hobbels zijn te nemen. Bovendien heeft facebook een veel groter bereik. Dit weerhield wijkplatform-voorzitter Leo Aardenburg er niet van de eerste vrijwilligers voor de Whatsapp-buurtwachtgroep te ronselen. Hij ziet veel voordelen aan het systeem. ,,In Uitgeest zijn er zeventien groepen van elk vijftig deelnemers. Daar is het zo’n succes dat het zich al heeft verspreid naar Akersloot.’’
Geef een reactie