Van 1 maart tot 11 april ligt het ontwerp-projectplan voor de maatregel Selectieve Onttrekking ter inzage. Rijkswaterstaat heeft deze maatregel ontwikkeld om de extra verzilting van het Noordzeekanaal door gebruik van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden terug te dringen. Op woensdag 20 maart organiseert Rijkswaterstaat een inloopavond over selectieve onttrekking. Realisatie van de maatregel staat gepland voor de periode 2020-2022.
Bij het gebruik van de nieuwe zeesluis zal veel meer zout water het Noordzeekanaal instromen bij het schutten van schepen dan nu het geval is. Selectieve onttrekking moet de toename van zout water in het Noordzeekanaal tegengaan, omdat dit schadelijke effecten heeft op natuur, landbouw en de toepassing van koel en/of proceswater.
Terinzagelegging en inloopavond
In het ontwerp-projectplan waterwet Selectieve Onttrekking is het besluit opgenomen tot realisatie van de maatregel. Het ontwerp-projectplan bevat een beschrijving hoe selectieve onttrekking wordt uitgevoerd inclusief de voorzieningen om nadelige gevolgen tegen te gaan. De inloopavond op 20 maart vindt plaats van 19.00 en 21.00 uur in Hotel Augusta, Oranjestraat 98 in IJmuiden. Geïnteresseerden die zich willen laten informeren, kunnen op elk moment binnenlopen. Op deze avond zijn deskundigen aanwezig om vragen te beantwoorden. Ook is er gelegenheid om een zienswijze in te dienen.
Afvoer zout water
Selectieve onttrekking is een toepassing waarbij Rijkswaterstaat in het Binnenspuikanaal, aan de noordkant van het sluizencomplex, een constructie bouwt met onderin een opening. Via deze opening wordt vooral het zoute water, dat zich verzamelt op de bodem van het Noordzeekanaal, naar zee afgevoerd. Het zoete water bovenin het Noordzeekanaal wordt door de constructie tegengehouden en blijft op deze manier in het Noordzeekanaal.
Meer informatie
Meer informatie over het project en de wijze waarop kan worden ingesproken is vanaf 1 maart te vinden op: www.platformparticipatie.nl/selectieve-onttrekking.
Geef een reactie