In het project Hollandse Luchten heb je zelf de kans om op lokaal niveau metingen te doen van de luchtkwaliteit in de regio IJmond. Er wordt hierbij een vraagstuk onderzocht op lokaal niveau: hoe is de luchtkwaliteit in de regio? De metingen worden gedaan door lokale bewoners in samenwerking met experts en beleidsmakers. Op deze manier komt er aanvullende data om de luchtkwaliteit in de regio beter in kaart te brengen.
Wil jij de luchtkwaliteit bij jou in de buurt meten, samen met experts, buurtbewoners en beleidsmakers? Schrijf je dan nu in via de volgende link: https://hollandseluchten.waag.org/inschrijven/
Achtergond informatie:
Naast het ophangen van de sensoren zullen we buurtbewoners ook vragen om te helpen met het organiseren van de bijeenkomsten. Er worden verschillende lokale momenten gepland om de vragen, strategie en plan van aanpak te bepalen. Dit zijn de co-creatie sessies, waarin de beslissingen dus worden genomen door de bewoners zelf. Daarnaast is er binnen Hollandse Luchten veel ruimte om te leren over luchtkwaliteit en het meten daarvan.
Wat kan ik doen?
Voor mensen die mee willen doen zijn er verschillende opties:
Een sensor ophangen
Iedereen die in de Regio IJmond woont kan een sensor ophangen om metingen te doen. Deze sensoren worden ontwikkeld door de Waag en zul je in bruikleen krijgen voor een periode van ongeveer 1 jaar. Daarnaast neem je deel aan de co-creatie sessies. Dit zullen er ongeveer 4 zijn, verspreid over het jaar.
Helpen met sessies begeleiden
De co-creatie sessies worden begeleid door ‘community champions’, die een centrale rol spelen in het meetproces. Als ‘community champion’ zal je een gemeenschap ondersteunen in het onderzoek naar de luchtkwaliteit. Je raakt bekend met de technische kant (kennis over sensoren, data en luchtkwaliteit) en de rol van facilitator in co-creatie sessies. In mei is er een speciale training voor community champions. Dit is een kans om veel te leren en een belangrijke functie te hebben in het in kaart brengen van luchtkwaliteit!
Helpen met de technologische ondersteuning
Tijdens het meetproces kunnen er dingen misgaan met de sensoren, zoals problemen met verbinden en andere technische mankementen. Als technologische ondersteuner ben je een aanspreekpunt voor deze problemen en zorg je daarmee dat metingen door kunnen blijven gaan. Ook is er later in het proces hulp nodig bij de interpretatie van de data.
Helpen met de analyse van data
Bij de sensormetingen wordt er veel data verzameld die geanalyseerd moet worden. Deze analyse zorgt ervoor dat de data gebruikt kan worden om luchtkwaliteit in kaart te brengen. Mensen met kennis van data analyse en visualisatie kunnen hierbij helpen.
——————-
Extra social media post opties:
Woon je in de regio IJmond en wil jij de luchtkwaliteit bij jou in de buurt in kaart brengen? Meld je dan aan voor Hollandse Luchten: https://hollandseluchten.waag.org/inschrijven/ #hollandseluchten
Altijd al benieuwd geweest naar de kwaliteit van de lucht bij jou in de buurt? Dat gaan we in kaart brengen? Woon je in Wijk aan Zee, Velsen, IJmuiden of Beverwijk? Meld je dan aan via: https://hollandseluchten.waag.org/inschrijven/ #hollandseluchten
Geef een reactie