Dit staat er in de Roadmap 2030 van Tata Steel, een pakket milieumaatregelen waarmee de overlast in de omgeving moet worden beperkt. Het plan is donderdagavond aan bewoners gepresenteerd in Wijk aan Zee.
Grafietstof: hiervoor is de bouwprocedure al gestart van een fabriekshal om het roza-slak, waar grafiet uit vrijkomt, binnen te gaan verwerken in plaats van in de open lucht. Klaar: april 2020.
Converterslakstof: hiervoor heeft Tata Steel nog geen concrete plannen geopenbaard. Binnen zes tot negen maanden worden de eerste resultaten van een onderzoek verwacht. Een onderzoek naar alternatieve verwerkingsprocessen start gelijktijdig en duurt een tot twee jaar. Daarna duurt het nog eens een tot twee jaar om alle bouwprocedures te doorlopen. Dus de eerstvolgende vijf jaar gebeurt er eigenlijk niets.
Emissies kooksfabriek 1 en blustoren 11: Door trapsgewijs de gegaarde kooks te blussen met water, hoopt Tata dat er geen stoom meer buiten de blustoren om vrijkomt, zoals nu. In die blustoren bevinden zich stofvangers. Hier worden nu proeven mee gedaan.
Kooksfabriek 2: van de 108 ovenkamers zijn er nog maar 82 in bedrijf. De wanden van deze kamers in de hele fabriek worden in acht tot tien jaar gereviseerd. Er worden tien tot 14 wanden per jaar vernieuwd.
Asfalteren wegen bij slakverwerker Harsco. Shovels, vrachtwagens en ander rijdend materieel werpen nogal wat stofwolken op van het slak waar overheen wordt gereden. Door de belangrijkste terreindelen en onverharde wegen te asfalteren, moet dit grotendeels afgelopen zijn.
Stofverspreiding kolen- en ertsopslag: is in studie. Vorig jaar is al van het bespuiten met latex van de erts- en kolenbergen afgestapt, en is overgegaan op cellulose wat beter zou moeten werken.
Stof van hoogoven 7: Er komen, wat Tata noemt, ’hightech milieucamera’s’ waardoor Tata kan analyseren op welke momenten er stof vrijkomt uit de ovenhuisdaken. Er is bij deze hoogoven al sinds 2015 een watermistinstallatie boven de tapgaten om rook- en stofemissies in te dammen.
Voor hoogoven 6 wordt nog onderzocht hoe de rook- en stofwolken die vrijkomen bij het openen van tapgaten kunnen worden bestreden. Tata Steel ’hoopt hier op korte termijn een besluit over te nemen.’
Stofemissies sinterfabriek: dit wordt al vrij grondig bestreden door de doekfilterinstallatie. Tata wil binnenkort nog twee emissiepunten weghalen.
Stof uit de Oxystaalfabriek 2: In 2022 krijgt deze fabriek een extra afzuiginstallatie voor rookgassen en stof, wat vrijkomt bij het kiepen van ruwijzer in de converters.
Dakemissies Oxystaalfabriek 2: de beruchte bruine wolken. Door verdere automatisering hoopt Tata Steel dit te voorkomen.
Stof van de pelletfabriek: is vorig jaar al aangepakt. Nu nog de stikstofdioxide, volgens de Inspectie voor Leefomgeving en Transport is deze fabriek de grootste uitstoter van dit ongezonde gas van de provincie Noord-Holland. Tata studeert op vermindering hiervan.
Lawaai: De grootste lawaaibron is de afzuiginstallatie bij de staalfabriek. Eind dit jaar wordt hier gestart met de vervanging van geluiddempers.
Lawaai: na de zomer wordt de schrootopslag verplaatst van Velserkom naar het midden van het terrein. Daardoor is in IJmuiden minder lawaai van kranen die het schroot verplaatsen te horen.
Lawaai: door aanleg van kunstmatige, lage duinen met beplanting moet dit voor de omgeving minder worden.
Stank: Vermindering van zwavelgeur (’rotte eierenlucht’) is de inzet. De revisie van kooksfabriek 2 zal schelen. Er worden meer elektronische ’neuzen’ geplaatst en het stinkende roza-slak wordt binnen verwerkt
Geef een reactie