Deze vraag ontvangen wij regelmatig en ik zal proberen dit duidelijk en vooral kort te beantwoorden.
De Wijkplatforms zijn door de Gemeente Velsen in het leven geroepen om de kloof tussen Gemeente en inwoners te verkleinen. Een Wijkplatform bestaat uit vrijwilligers, bewoners die zelf ook wonen in de wijk; we zijn dus geen ambtenaren en ontvangen ook geen salaris. Omdat we niet gekozen zijn kunnen we nooit spreken ‘namens de wijk’, maar omdat we in de wijk wonen, veel horen en ook meemaken kunnen we wel een inschatting geven hoe er over een bepaald plan gedacht wordt.
Een Wijkplatform geeft gevraagd en ongevraagd advies op zaken die de wijk aangaan. Laten we bijvoorbeeld de herinrichting van de Planetenweg eens onder de loep nemen: wij waren zeer tegen het plan om de door de Gemeente voorgestelde zebrapaden weg te halen. Wij konden wel inschatten dat er veel weerstand vanuit de wijk zou zijn en dat is ook gebleken. Heel veel bewoners waren ongerust en vooral boos; gelukkig kregen wij steun vanuit de wijk, de samenwerkende ouderenbonden en basisscholen in de wijk en zijn vier van de vijf zebrapaden behouden!!
Wij vergaderen elke maand en die vergaderingen zijn openbaar en iedereen is van harte welkom. Tweemaandelijks hebben we overleg met Gemeente, politie, corporaties en Stichting Welzijn Velsen en bespreken allerlei zaken die de wijk aangaan. Die vergaderingen zijn niet openbaar, maar wij doen daarvan verslag in onze Wijkplatformvergaderingen. Ons vergaderschema staat elders op onze website.
We krijgen ook wel eens een vraag of we bijv. iets kunnen doen aan een rommelige tuin. We hebben het dan niet over achtertuinen, maar voor- en/of zijtuinen die grenzen aan de openbare weg. Nee, is dan het korte antwoord.. Huurders die hun tuin niet goed onderhouden kunnen door de corporaties worden aangesproken, maar bij huiseigenaren is het een ander verhaal. Het komt wel eens voor dat mensen aan het verbouwen zijn en dan liggen bouwmaterialen en/of puin zo voor het grijpen. Omwonenden zijn dan wel eens bang dat brokken puin gebruikt kunnen worden om ramen in te gooien of auto’s te beschadigen. Het enige dat je kunt doen is je buurman aanspreken in de hoop dat hij de boel opruimt. Als hij daar geen gehoor aan geeft kun je proberen om via Buurtbemiddeling in gesprek te gaan.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ina, via inadevos@kpnmail.nl